2022. augusztus 11., Tiborc, Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nyert az ausztrál kormány, nem minősíti veszélyeztetettnek a Nagy-korallzátonyt az UNESCO

Ausztrália egyelőre megúszta, az UNESCO világörökségi bizottsága július 23-án, pénteken úgy döntött, hogy nem nyilvánítja veszélyeztetett világörökségi helyszínné a Nagy-korallzátonyt. A szervezet 2017 óta fontolgatja, hogy folyamatos pusztulása miatt átrakja a veszélyeztetett helyszínek listájára.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) javasolta, hogy a világ legnagyobb zátonyrendszerét sorolják a veszélyeztetett helyszínek közé, mivel a korallok nagyrészt az éghajlatváltozás miatt károsodnak.

Később az origo.hu adta hírül, hogy az Ausztrál Tengertudományi Intézet (AIMS) szakemberei július 19-én, hétfőn nyilvánosságra hozták éves jelentésüket a korallzátony állapotáról, tudván, hogy most dől el annak sorsa. A korallzátony állapotát 35 éve megfigyelő AIMS szerint a zátony jelenleg „regenerálódási időszakban” van.

Az ausztrál kormány is keményen lobbizott a veszélyeztetett helyszínné minősítés ellen, mert attól tartott, hogy az visszavetné a turizmust a térségben – még búvárkirándulást is szerveztek a zátonyhoz a legfontosabb nagyköveteknek.

Emellett turnéra indult a környezetvédelmi miniszter, Sussan Ley, aki Szarajevóban, Madridban és Budapesten is járt, majd Párizsba utazott, hogy találkozzon az UNESCO tisztviselőivel.

Az XL Catlin Seaview Survey ausztrál tudományos expedíció által 2016. június 8-án közreadott, május 14-én készült felvétel az ausztrál Nagy-korallzátony leginkább kifehéredett szakaszáról a Lizard-szigeten Fotó: MTI/EPA

Az UNESCO 21 tagú szervezetében végül Magyarország, Saint Kitts és Nevis, Etiópia, Mali, Nigéria, Szaúd-Arábia, Omán, Bosznia-Hercegovina, Oroszország és Spanyolország képviselői szavaztak a veszélyeztetett helyszínné nyilvánítás ellen.

Az ausztrál kormánynak 2022 decemberéig jelentést kell tennie az UNESCO-nak, hogy hogyan kezelik a klímaváltozás hatásait a jövőben.

Zöld szervezetek cinikus lobbizásnak nevezték az ausztrál kormány tetteit, a WWF ausztrál vezetője pedig azt mondta, a döntés annyit jelent, hogy a kormány próbaidőn van, de nem kerülheti el, hogy komoly környezetvédelmi lépéseket tegyen – hangsúlyozta a 444.hu a The Guardian beszámolójára támaszkodva.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam