2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Monszunévszak Indiában: sokan veszítették életüket áradások és földcsuszamlások miatt

Heves esőzések és emberéleteket követelő villámáradások sújtották Indiát és Afganisztánt. A térségben gyakoriak az áradások és földcsuszamlások a júniustól szeptemberig tartó monszunidőszakban. A monszunesők sok halál és hatalmas károk okozói évről évre, de a mezőgazdaság számára rendkívül fontosak.

India északi részén tizenhatan meghaltak és legalább húszan eltűntek a villámáradásokban.

A Dzsammu és Kasmír régióban fekvő Hondzsar Dakkan falujában kilencen vesztették életüket, és 19 embert tartanak nyilván eltűntként – nyilatkozott Safkat Bat rendőrségi tisztségviselő. Az áradások és földcsuszamlások számos lakóépületben, egy hídban és egy mecsetben is károkat okoztak, tizenhét embert sikerült kimenteni a romok alól, őket kórházba szállították. A katasztrófavédelem és a rendőrség munkáját a hadsereg is segíti, a mentést az időjárás nehezíti.

Emberek a vízzel elárasztott utcán Mumbaiban 2021. július 18-án Fotó: MTI/AP/Radzsanish Kakade

Szerda este 12 munkást sodort el az ár a szomszédos Himacsal Prades államban található Lahaul-Szpiti térségében. Hét ember holttestét megtalálták, két sérültet sikerült megmenteni, három munkás pedig eltűnt – mondta el Manav Verma rendőrségi tisztségviselő. Az áradás megrongálta az úthálózatot és egy hidat.

Az afganisztáni tálibok szóvivőjének szavai szerint 150-en haltak meg az északkeleti Nurisztán tartományban. A helyi kormányzó szóvivője 60 halottat említett, de hozzátette, hogy az áldozatszám valószínűleg jóval magasabb. Nurisztán kormányzata arra kérte a tartományt jórészt uraló tálibokat, hogy engedjék be a mentőcsapatokat.

Emberek monszun idején Mumbaiban, az esős évszak június és szeptember között okoz áradásokat a dél-ázsiai országban Fotó: MTI/AP/Radzsanish Kakade

A monszun szó az arab mauszin szóból származik, amely évszakot jelent.

Neked ajánljuk
Áradások az amerikai kontinensen Tavaszra új életre kelnek a Kis-Sárrét vizesélőhelyei Térképen 2021 természeti katasztrófái, közöttük rengeteg az árvíz és a földcsuszamlás Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam