2021. szeptember 24., Gellért, Mercédesz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Monszunévszak Indiában: sokan veszítették életüket áradások és földcsuszamlások miatt

Heves esőzések és emberéleteket követelő villámáradások sújtották Indiát és Afganisztánt. A térségben gyakoriak az áradások és földcsuszamlások a júniustól szeptemberig tartó monszunidőszakban. A monszunesők sok halál és hatalmas károk okozói évről évre, de a mezőgazdaság számára rendkívül fontosak.

India északi részén tizenhatan meghaltak és legalább húszan eltűntek a villámáradásokban.

A Dzsammu és Kasmír régióban fekvő Hondzsar Dakkan falujában kilencen vesztették életüket, és 19 embert tartanak nyilván eltűntként – nyilatkozott Safkat Bat rendőrségi tisztségviselő. Az áradások és földcsuszamlások számos lakóépületben, egy hídban és egy mecsetben is károkat okoztak, tizenhét embert sikerült kimenteni a romok alól, őket kórházba szállították. A katasztrófavédelem és a rendőrség munkáját a hadsereg is segíti, a mentést az időjárás nehezíti.

Emberek a vízzel elárasztott utcán Mumbaiban 2021. július 18-án Fotó: MTI/AP/Radzsanish Kakade

Szerda este 12 munkást sodort el az ár a szomszédos Himacsal Prades államban található Lahaul-Szpiti térségében. Hét ember holttestét megtalálták, két sérültet sikerült megmenteni, három munkás pedig eltűnt – mondta el Manav Verma rendőrségi tisztségviselő. Az áradás megrongálta az úthálózatot és egy hidat.

Az afganisztáni tálibok szóvivőjének szavai szerint 150-en haltak meg az északkeleti Nurisztán tartományban. A helyi kormányzó szóvivője 60 halottat említett, de hozzátette, hogy az áldozatszám valószínűleg jóval magasabb. Nurisztán kormányzata arra kérte a tartományt jórészt uraló tálibokat, hogy engedjék be a mentőcsapatokat.

Emberek monszun idején Mumbaiban, az esős évszak június és szeptember között okoz áradásokat a dél-ázsiai országban Fotó: MTI/AP/Radzsanish Kakade

A monszun szó az arab mauszin szóból származik, amely évszakot jelent.

Neked ajánljuk
Hőség, olvadás és hó helyett eső Grönlandon Az ember okozta klímaváltozás állhat az európai árvizek mögött Texasban és Louisianában okozhat heves esőzést és áradásokat Nicholas Mekkora rizikóval járnak a mindennapi használati tárgyaink? Élet a Nagy-korallzátonyon – Tavasz (természetfilm)
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam