2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szélsőségesen alacsony a Nagy-sóstó vízszintje, beavatkozásra van szükség

A mérések 1847-es kezdete óta most a legalacsonyabb a Utah állambeli Nagy-sóstó déli részén a vízállás, az amerikai földtani intézet közlése alapján a vízszint 2,5 centivel az 1963-as negatív rekord alá süllyedt. Szakértők szerint azonnali beavatkozásra van szükség a csökkenés megállítására – adta hírül az MTI.

„Bár a Nagy-sóstó vízszintje már egy ideje fokozatosan csökken, a jelenlegi aszály felgyorsította ezt a folyamatot, és a vízszint elérte ezt az új történelmi mélypontot” – mondta Brian Steed a utah-i Természeti Erőforrások Minisztériumától.

Az előrejelzések szerint a következő hónapokban akár még egyméternyit csökkenhet a vízállás a tóban, amely így ősszel érheti el az új történelmi mélypontot.

Drónfelvételen a Nagy-sóstó északkeleti partja 2020. október 5-én. A földművelés, a szárazság és az éghajlatváltozás miatt az elmúlt 170 évben felére csökkent a tó víztömege Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Télen nem esett elég hó, a tavaszi olvadáskor a megszokott nagyjából fél-egy méteres vízszintemelkedés helyett mindössze 15 centiméternyivel nőtt a vízmagasság, és a tavat tápláló 122 pataknak is a szokásosnál kisebb a vízhozama.

A szakértők szerint egyértelműen a klímaváltozással függ össze a víz apadása, és súlyos következményekkel járhat.

A vízszintcsökkenés élőhelyek elvesztéséhez, a levegőminőség romlásához, a sótartalom növekedéséhez vezethet – nyilatkozta Candice Hasenyager a utah-i vízügyi hivataltól a phys.org tudományos portál alapján.

Neked ajánljuk
Hosszabb és gyakoribb aszályokra, ivóvízhiányra figyelmeztetett az ENSZ Törékeny világunk aprócska béka egy száraz tó fenekén Innovációval az északi tájak energetikai átállásáért Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam