2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szárazság, hőség és szél Dél-Európában – Lángokban állnak a tengerpartok

Törökországban, Olaszországban és Görögországban is pusztító tűzvészekkel küzdenek a tűzoltók, a sajtóban megjelent nyilatkozatok alapján főként a forróság, a szárazság és a szeles idő okolható a lángok felcsapásáért és fékezhetetlen terjedéséért, de olykor a gyújtogatás sem kizárható.

Nemrég beszámoltunk róla, hogy Észak-Olaszországot jégesővel kísért heves viharok és áradások kínozzák. Ezzel párhuzamosan az ország déli részén pusztító tűzvészek dúlnak. Az euronews magyar nyelvű kiadásának tudósítása alapján Szicília lángokban áll: a hétvégén több mint 800 tűzoltó dolgozott a térségben az erdőtüzek miatt, az olasz miniszterelnök további egységeket vezényelt át Észak-Olaszországból a déliek megsegítésére.

A lángnyelvek leginkább Cataniát fenyegetik, a város polgármestere a hvg.hu szerint július 31-én, szombaton már arról posztolt, hogy a déli negyedek egy része „teljességgel megsemmisült”.

Lángokban áll Dél-Európa és a török tengerpart Forrás: euronews (magyarul)/YouTube.com

Puglia és Calabria tartományokban is tombol a tűz. Tűzoltó repülőgépeket is bevetettek mind Szicília, mind Puglia és Calabria felett.

Törökország egyes részein is több napja tartja magát a tűz, ég a bozót, erdők kaptak lángra. Már többen meghaltak a természeti csapás következtében. Bodrumból több mint ezer embert, köztük turistákat kellett hajókkal evakuálni a júliusból augusztusra forduló hétvégén. Műholdfelvételek szerint Antalya és Mersin tartományok égő növényzetének sűrű füstje már elérte Ciprust.

Tűzoltók és helyi lakosok próbálják megfékezni a lángokat a törökországi Manavgat közelében pusztító erdőtűz helyszínén 2021. július 30-án Fotó: MTI/AP

A görög Peloponnészosz-félszigeten szintén hétvégi híradások szerint közel 300 tűzoltó, két tűzoltó repülőgép és öt helikopter küzd a lángokkal. Itt is többeket kellett égési sérülések és légzési nehézségek miatt kórházba szállítani.

Neked ajánljuk
Hatodik éve dől meg a melegrekord a világ óceánjaiban Kietlen jégmezők felett csörgedező drámai hangok Matolcsy György: A központi bankokat be kell vonni a klímaváltozás elleni háborúba Ha drámai kérdésekről van szó, a színház eszközei segíthetik a megértést Honnan szerzi majd az EU az akkumulátorokhoz szükséges nyersanyagokat?
Tovább a forrásra: hu.euronews.com
Vissza
Hírfolyam