2022. augusztus 19., Huba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Masszív olvadás Grönlandon

Annyi jég olvadt el egyetlen nap leforgása alatt Grönlandon, hogy azzal fel lehetne tölteni egy Florida méretű kacsaúsztatót, pontosabban: az egész államot el lehetne árasztani öt centiméter mély vízzel. Az ok az északi sarkköri hőség, a probléma pedig az, hogy mindez extrém jégveszteséggel jár.

Csak július 27-én, kedden 8,5 milliárd tonnát veszített felszíni tömegéből a grönlandi jégtakaró – írja a telex.hu a CNN alapján.

A dán Polar Portal szerint a július 26-i héten lezajló masszív olvadási jelenség a jégveszteség mennyiségét tekintve nem olyan súlyos, mint a 2019-es rekord olvadási évben, azonban az olvadás most nagyobb területet érint, mint 2 éve. Ted Scambos, a Coloradói Egyetemhez tartozó Nemzeti Hó és Jég Adatközpont kutatója szerint július 27-én Grönland keleti részén a legészakibb ponttól egészen a legdélibbig megfigyelhető volt az olvadás, ami egyáltalán nem szokványos – hangsúlyozza a hírportál.

Egyre gyakoribb lesz az extrém olvadási esemény Grönlandon Fotó: Jean-Christophe ANDRE képe a Pixabayen

A Cryosphere szaklapban publikált kutatás szerint az 1990-es évek közepe óta a Földön 28 billió tonnányi jég olvadt el, melynek legnagyobb része az Északi-sarkvidékről tűnt el, beleértve ebbe Grönlandot is. A 2019-es rekordévben Grönland nagyjából 532 milliárd tonna jeget vesztett, a szokatlanul meleg tavasz, illetve egy júliusi hőhullám pedig szinte a teljes felszínt megolvasztotta.

Ennek eredményeként a tengerszint
1,5 milliméterrel nőtt abban az évben.

A mostani események is jól mutatják, hogy a klímaváltozás egyre súlyosabbá és kiszámíthatatlanabbá teszi az olvadásokat. A grönlandi jégtakaró olvadása a jelenlegi várakozások szerint 2-10 centivel is emelheti a tengerszintet.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam