2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Végleg eltűnhet az Andok fennsíkjáról a Poopó-tó

„Földanya elfáradt” – mondják az őslakos ajmarák. A szakértők szerint a Poopó-tó, Bolívia második legnagyobb tava az öntözővíz elvezetésének esett áldozatul, a meleg, száraz klíma miatt pedig valószínűtlen az újbóli feltöltődése. Az aszály az egykor a tó partjánál élő közösségeket is elüldözi.

3700 méter magasan, az Andok fennsíkján található a sós vízű Poopó. Nagyon sekély, és vízszintje a tudósok és az őslakos ajmarák szerint sokáig időszakonként leapadt, majd újra feltöltődött. A közeli falvak idős lakói azonban már nem hisznek a tó felépülésében.

„Tekintve a klímaváltozást és szennyezettséget, úgy tűnik, az időjárást már nem lehet megjósolni. Ajmara nyelvünkön úgy mondjuk: Földanya elfáradt” – idézi a közelben lakó Valerio Rojas szavait az MTI.

A kimerülő tó 2006-os látványa Llapallapani település felől Fotó: Lovisa Selander/Public Domain/commons.wikimedia.org

Jorge Molina, a San Andrés Egyetem munkatársa szerint az Andokban a globális átlagnál nagyobb mértékű a hőmérséklet emelkedése. A párolgás felgyorsult, ami különösen nehézzé teszi a túlélést egy ilyen sekély tó és élővilága számára.

„Az a tó, amely túl gyakran szárad ki, nem funkcionál megfelelően flórája, faunája és a biodiverzitás számára” – zárul Molina szavaival az MTI közleménye.

Itt nézegethető frissebb képgaléria a kiszáradt tóról.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam