2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Viseld a mentőmellényt! – üzenik a vízimentők

Kétéves kampányba kezdtek a vízimentők, a mentőmellényt népszerűsítő kezdeményezéshez ismert emberek is csatlakoztak. A kampánygazda Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) elnöke, Bagyó Sándor augusztus 6-án, a balatonlellei sajtótájékoztatón beszélt az ügyről a sajtónak.

Bagyó hangsúlyozta, nem a jogszabályokban, hanem a fejekben kívánnak változást elérni, hogy kevesebben fulladjanak vízbe – írja a sajtóeseményről beszámoló HírBalaton.hu híroldal.

A VMSZ a kampány meghirdetése előtt gyorsfelmérést végzett arról, viselnek-e az emberek mentőmellényt, ha vízre szállnak. A több mint ötezer kitöltő 17 százaléka válaszolt csak igennel, ami elmarad
a 21-22 százalékos világátlagtól.
A kétéves kampány célja, hogy
30 százalékra emeljék ezt az arányt

– mondta Bagyó Sándor.

Bagyó beszélt arról is, hogy a természetes vizeknek nem jó az átláthatósága, ezért ha valakin nincs mellény, és elmerül, nehéz megtalálni. Bemutatta, hogy létezik úszássegítő, sport- és horgászmellény is, de kiemelte, hogy a legbiztonságosabb a gallérral rendelkező, igazi mentőmellény, amely eszméletvesztéskor a fejet is megtartja.

Gyerekek sárkányhajóznak a zánkai Erzsébet-táborban 2019-ben Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

A kampány már az augusztus 7–8-i hétvégén megkezdődik Gyenesdiás, Balatonakali és Alsóörs strandjain, ahol baleset-megelőzési tanácsokat adnak, mentőmellény-bemutatót tartanak, és a természetes vizek veszélyeiről beszélnek a strandolóknak a vízimentők.

Hosszabb távú terv, hogy jövőre ingyenesen használható mentőmellényeket helyez majd el a VMSZ a vízparti közterületeken, kikötőkben és parti sétányokon.

A kampányhoz máris 19 közismert ember csatlakozott mentőmellény-nagykövetnek, de a kör még bővülni fog.

További részletek a mentőmellény-viselési felmérés eredményeiről ide kattintva, a Viseld a mentőmellényt! kampányról pedig ide kattintva olvashatók.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: hirbalaton.hu
Vissza
Hírfolyam