2022. augusztus 11., Tiborc, Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Északon víz, délen tűz  – kritikus a helyzet Olaszországban

Olaszország északi területein heves és kitartó esőzések miatt áradások és földcsuszamlások okoznak kritikus állapotokat, az ország déli részén továbbra is dúlnak az erdőtüzek, melyek miatt már több száz embert telepítettek ki. Javulás nem várható, északon esni fog, délen újabb hőhullám érkezik.

Északon árvíz és földcsuszamlás, délen erdőtüzek sújtják továbbra is Olaszországot – adta hírül az origo.hu hírportál az MTI és a dpa hírügynökség által közölt információk alapján augusztus 8-án, vasárnap késő este.

Dél-Tirol tartományban csaknem 9 centiméternyi eső esett egyetlen nap alatt, utak kerültek víz alá, és házak alsó szintjeire tört be az ár.

Velencében a csatornák vízszintje szombat este érte el a kritikus egyméteres szintet, amikor a város legalacsonyabban fekvő terét, a Szent Márk teret elönti a víz. A közösségi oldalakra számtalan fotót töltöttek fel vasárnap a lagúnavárosban járó turisták a részben víz alá került térről.

A Comói-tó is kilépett medréből Como városánál, utcákat öntött el az ár.

A meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban is sok csapadék várható a térségben – hangsúlyozza az origo.hu.

Északon jó ideje heves esőzések, viharok okoznak gondot, július végén is földcsuszamlás pusztított a Comói-tónál, a képen Laglio látható július 28-án Fotó: MTI/AP/LaPresse/Claudio Furlan

Az ország déli részén eközben továbbra is erdőtüzek tombolnak, melyek egyre inkább fenyegetik a mezőgazdasági és a természetvédelmi területeket. Több ezer hektárnyi erdő, legelő, olaj- és gyümölcsfaültetvény égett már le.

Vasárnap este a Molise régióban található Campomarino tengerparti üdülőhelyen  több mint négyszáz embernek kellett elhagynia otthonát vagy szálláshelyét a hatóságok felszólítására.

A katasztrófavédelem a közösségi oldalán már egy olyan videófelvételt is közölt, amelyen lakóházak is égnek – írja az origo.hu.

A térségben újabb hőhullám várható, Szicília és Szardínia szigetén augusztus 10–11-én akár 45 Celsius-fok is lehet.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam