2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az Északi-sarkvidéken évente eltűnik 11,4 milliárd tonna jég

Az Edinburgh-i Egyetem tudósai az Európai Űrügynökség (ESA) CryoSat-2 kutatóműholdja által gyűjtött adatokat használták fel, hogy monitorozzák az Északi-sarkvidék Oroszországhoz tartozó területének két szigetcsoportján a gleccserek és a jégsapka magasságát és tömegét.

A gleccserek és a jégtakaró olvadásáról így nyert információkat összevetették az azonos időszakból származó klímaadatokkal, az eredmények pedig egyértelműen kimutatták a légköri és óceáni hőmérséklet emelkedése és a két szigetcsoport növekvő jégvesztesége közti összefüggést.

A Journal of Geophysical Research: Earth Surface című tudományos lapban megjelent tanulmányban publikálták, hogy a Novaja Zemlja- és a Szevernaja Zemlja-szigetcsoport 2010 és 2018 között minden évben 11,4 milliárd tonnányi jeget veszített. Már a jég vékonyodásának is súlyos hatása volt a régió néhány gleccserének és jégsapkájának stabilitására, és a jégolvadás a jövőben tovább erősödhet – írta meg a hvg.hu.

Az Arktisz (a kép illusztráció) Fotó: Free-Photos képe a Pixabayen

A gleccserek viszonylag kis méretéhez képest a jégsapkák több száz méter vastag jégből álló tömegek, melyek mintegy 20 ezer négyzetkilométernyi területet fednek le. Némelyik jégtest akár 12 ezer éves jeget is tartalmaz, mely értékes, a sarkvidéki klímára vonatkozó információkkal szolgál a tudósok számára.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam