2022. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az Északi-sarkvidéken évente eltűnik 11,4 milliárd tonna jég

Az Edinburgh-i Egyetem tudósai az Európai Űrügynökség (ESA) CryoSat-2 kutatóműholdja által gyűjtött adatokat használták fel, hogy monitorozzák az Északi-sarkvidék Oroszországhoz tartozó területének két szigetcsoportján a gleccserek és a jégsapka magasságát és tömegét.

A gleccserek és a jégtakaró olvadásáról így nyert információkat összevetették az azonos időszakból származó klímaadatokkal, az eredmények pedig egyértelműen kimutatták a légköri és óceáni hőmérséklet emelkedése és a két szigetcsoport növekvő jégvesztesége közti összefüggést.

A Journal of Geophysical Research: Earth Surface című tudományos lapban megjelent tanulmányban publikálták, hogy a Novaja Zemlja- és a Szevernaja Zemlja-szigetcsoport 2010 és 2018 között minden évben 11,4 milliárd tonnányi jeget veszített. Már a jég vékonyodásának is súlyos hatása volt a régió néhány gleccserének és jégsapkájának stabilitására, és a jégolvadás a jövőben tovább erősödhet – írta meg a hvg.hu.

Az Arktisz (a kép illusztráció) Fotó: Free-Photos képe a Pixabayen

A gleccserek viszonylag kis méretéhez képest a jégsapkák több száz méter vastag jégből álló tömegek, melyek mintegy 20 ezer négyzetkilométernyi területet fednek le. Némelyik jégtest akár 12 ezer éves jeget is tartalmaz, mely értékes, a sarkvidéki klímára vonatkozó információkkal szolgál a tudósok számára.

Neked ajánljuk
Óriási jéghalkolóniára bukkantak a Weddell-tengerben (videóval) Innovatív fogkefével bővítheti termékkínálatát a Rossmann Megtisztítják a Tétényi-fennsíkot az építési és egyéb hulladékoktól A Stellantis mostantól csak elektromos hajtással kínálja a kisbuszait és nagy autóit A szárítógépek a levegőben szálló mikroműanyagszálak fő forrásai
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam