2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ha pusztul a nádas, pusztul a tó is

Pomogyi Piroska több évtizede végez balatoni nádfelméréseket, tapasztalatai alapján pedig a helyzet egyre romlik. Illegális vízbejárók és stégek szabdalják és károsítják a nádast, a téli nádvágók aratás helyett irtást végeznek, fogy a beépítetlen partszakasz, és mintha nem lépne fel senki ezek ellen.

„Az elmúlt hetekben csónakkal körbejárva a Balatont térképeztem újra a nádast a víz felől is. Elkeserítő a helyzet; még mindig nem értik az emberek, mi a tét, ha nem lesz nádas, nem lesz Balaton. Megfelelő szankciók sem segítik a Balaton védelmét, így nem csökkent, hanem tovább nőtt az illegális bejárók száma” 

mondta dr. Pomogyi Piroska, a balatoni nádasfelméréseket több évtizede végző szakember a hirbalaton.hu hírportálnak.

A nádas óriási szerepet játszik a tó öntisztulásában, a parti nádasok szűrőmezők, ha eltűnnek, vagy felszabdalják őket, felgyorsul a tó pusztulása – hangsúlyozta a biológus a napi.hu beszámolója szerint.

A tó öntisztulási képességének azért is nagy a szerepe, mert a kotrás hatása megkérdőjeleződött. A tó iszapjában ugyanakkor sok a foszfor, ami algásodáshoz vezet.

A nádas a pufferzóna a nyílt víz és a szárazföld között Fotó: MTI/Cseke Csilla

A tó öntisztulási képessége akkor működik jól, ha van elég és megfelelő minőségű part menti nádas, valamint elég beépítetlen, természetes partszakasz, ahol kivetheti a víz az uszadékot.

Kedvező hatással járhat, ha minden vízparti településen kialakítanak egy-egy csónakkikötőt, és cserébe felszámolják a nádasokba bújtatott illegális kikötőket. De a nádasfelmérést végző szakember nem hallott elbontott illegális stégekről, pedig már öt évvel ezelőtt is több mint 1700 illegális vízbejárót, illetve stéget számlált balatoni légi fotók alapján, és ezek száma azóta csak nőtt.

Pomogyi Piroska másfél éve a Balatoni Szövetség ülésén figyelmeztette a polgármestereket, hogy négy év alatt több mint a duplájára nőtt az a terület, ahonnan kiirtották a nádat, a téli nádvágásra engedélyt kérőknek pedig mintegy fele irtást végzett aratás helyett – szögezi le a napi.hu a hirbalaton.hu cikkére támaszkodva.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam