2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Árvíz Észak-Koreában: egyre súlyosabb lehet az élelmiszerhiány az országban

Ezreket telepítettek ki Észak-Koreában a heves esőzéseket követő áradások miatt. Az ország keleti részén utakat és termőföldeket mosott el a víz. Az állami KCTV augusztus 8-i összefoglalója szerint egyes területeken több mint 50 centiméternyi csapadék hullott. Komolyan aggódnak a termésért.

Kim Dzsong Un parancsára a hadsereg mentési munkálatokba kezdett több észak-koreai területen, mert a nagy esőzések miatt több település is víz alá került – írja a telex.hu hírportál a BBC augusztus 8., szombati beszámolója alapján. Több mint ezer lakóházat öntött el a víz, nagyjából 5000 embert kellett evakuálni. Az utakban, hidakban és a vasúthálózatban is komoly károk keletkeztek.

Sok termőföldet is elmosott a víz. A termésben így keletkezett újabb károk tovább rontják az országot sújtó élelmiszerhiányt. Kim Dzsong Un júniusban már említette az országban uralkodó „feszült” ételhelyzetet – hangsúlyozza a telex.hu. A lakosság ráadásul rendkívül elszigetelt és kiszolgáltatott az országban. Ennek egyik oka, hogy a járvány miatt lezárták a határokat, és jelenleg nem érkezik sem étel, sem trágya, sem üzemanyag Kínából.

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által 2020. október 2-án közreadott képen Kim Dzsong Un első számú észak-koreai vezető megtekinti a pusztító tájfunok utáni helyreállítási munkálatokat Kimhwa megyében Fotó: MTI/EPA/KCNA

A másik probléma az ország vezetője szerint az időjárás. Tavaly a tájfunok miatt nem tudta teljesíteni a kiszabott kvótát az agrárszektor, idén pedig esőzések miatt került több száz hektár termőföld a víz alá.

Az észak-koreai atomprogramra válaszul hozott nemzetközi szankciók sem segítik az ország helyzetét – teszi hozzá a telex.hu.

A katasztrófáról hivatalos észak-koreai állami hírforrások adtak hírt, a BBC-n látható a KCTV híradásának egy részlete, valamint a KCNA állami hírügynökség is közleményben tájékoztatott az áradásokról.

A helyi meteorológiai szolgálat szombaton még további esőt jósolt.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam