2022. augusztus 11., Tiborc, Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Velencei-tó: a tavat leginkább ismerő szakemberekkel lehet megoldani a helyzetet

A Velencei-tóban nemrég tömeges halpusztulás történt, a vízszintje is alacsony. A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány hosszú távú, fenntartható megoldást keres a tó helyzetére – mondta el ennek kapcsán Krakkó Ákos, a szervezet kommunikációs vezetője a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Krakkó Ákos az augusztus 9-i reggeli adásban kifejtette: a probléma, a tó vízszintjének csökkenése, nem új keletű, „még ha most kritikus mértéket is öltött”.

1866-ban például teljesen kiszáradt, és medrében huszárok gyakorlatoztak, de az elmúlt 30 évben, például 2003-ban, valamint 1990 és 1993 között is volt „a maitól talán sokkal kritikusabb helyzet”.

Krakkó az MTI beszámolója szerint megjegyezte: ahhoz nem kell szakértőnek lenni, hogy aki akarja, belássa, a tó jelenlegi helyzete „megoldásért kiált”, de ahhoz szakértőnek kell lenni, hogy valóban hatásos, hosszú távú megoldás szülessen.

A Velencei-tó látképe a Bence-hegyi kilátóból Fotó: MTVA/Bizományosi/Faludi Imre

A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány meggyőződése, hogy a tó helyzetét csak és kizárólag a témát leginkább ismerő szakemberek bevonásával lehet rendezni.

Ezért az alapító, Áder János köztársasági elnök arra kérte az alapítványt a napokban, hogy „verbuváljon” csapatot a Velencei-tó múltját, jelenét és remélt jövőjét ismerő vízügyi szakemberekből, biológusokból és más tudományterületek képviselőiből, akik megfogalmaznak egy szakmailag megalapozott cselekvési tervet 

– hangsúlyozta a kommunikációs vezető.

A hosszú távon is fenntartható megoldási tervet a sajtó nyilvánosságán keresztül mindenki számára hozzáférhetővé teszik majd – tette hozzá Krakkó.

Krakkó Ákos felidézte, hogy korábban már sikerült kritikus vízügyi kérdéseket a szakemberek bevonásával megoldani, ilyen volt a Balaton vízügyi helyzetének rendezése, vagy akár a felső-tiszai hulladékkiemelő gép esete.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam