2022. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Velencei-tó: a tavat leginkább ismerő szakemberekkel lehet megoldani a helyzetet

A Velencei-tóban nemrég tömeges halpusztulás történt, a vízszintje is alacsony. A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány hosszú távú, fenntartható megoldást keres a tó helyzetére – mondta el ennek kapcsán Krakkó Ákos, a szervezet kommunikációs vezetője a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Krakkó Ákos az augusztus 9-i reggeli adásban kifejtette: a probléma, a tó vízszintjének csökkenése, nem új keletű, „még ha most kritikus mértéket is öltött”.

1866-ban például teljesen kiszáradt, és medrében huszárok gyakorlatoztak, de az elmúlt 30 évben, például 2003-ban, valamint 1990 és 1993 között is volt „a maitól talán sokkal kritikusabb helyzet”.

Krakkó az MTI beszámolója szerint megjegyezte: ahhoz nem kell szakértőnek lenni, hogy aki akarja, belássa, a tó jelenlegi helyzete „megoldásért kiált”, de ahhoz szakértőnek kell lenni, hogy valóban hatásos, hosszú távú megoldás szülessen.

A Velencei-tó látképe a Bence-hegyi kilátóból Fotó: MTVA/Bizományosi/Faludi Imre

A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány meggyőződése, hogy a tó helyzetét csak és kizárólag a témát leginkább ismerő szakemberek bevonásával lehet rendezni.

Ezért az alapító, Áder János köztársasági elnök arra kérte az alapítványt a napokban, hogy „verbuváljon” csapatot a Velencei-tó múltját, jelenét és remélt jövőjét ismerő vízügyi szakemberekből, biológusokból és más tudományterületek képviselőiből, akik megfogalmaznak egy szakmailag megalapozott cselekvési tervet 

– hangsúlyozta a kommunikációs vezető.

A hosszú távon is fenntartható megoldási tervet a sajtó nyilvánosságán keresztül mindenki számára hozzáférhetővé teszik majd – tette hozzá Krakkó.

Krakkó Ákos felidézte, hogy korábban már sikerült kritikus vízügyi kérdéseket a szakemberek bevonásával megoldani, ilyen volt a Balaton vízügyi helyzetének rendezése, vagy akár a felső-tiszai hulladékkiemelő gép esete.

Neked ajánljuk
Rossz hír azoknak, akik fehér karácsonyról álmodnak Hatodik éve dől meg a melegrekord a világ óceánjaiban Kitört egy vulkán az egyedülálló élővilágáról ismert Galápagos-szigeteken (képgalériával) Ha drámai kérdésekről van szó, a színház eszközei segíthetik a megértést Matolcsy György: A központi bankokat be kell vonni a klímaváltozás elleni háborúba
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam