2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Veszélyben az ivóvíz és a megélhetés: aggódnak a Paraná folyóért a brazil környezetvédők

1944 óta nem volt sosem ilyen alacsony a Brazíliát, Paraguayt és Argentínát összekötő folyó, a Paraná vízszintje. Latin-Amerika második leghosszabb folyójának kritikus állapotát a Brazíliát sújtó tartós szárazság okozza, amelyet klímakutatók a klímaváltozás hatásának tulajdonítanak.

Az elmúlt csaknem 80 év legalacsonyabb vízszintjét mérték a Dél-Amerika középső és déli részét átszelő, mintegy 2570 kilométer hosszú folyón, amely 40 millió ember számára biztosít ivóvizet Brazíliában és Argentínában, fontos kereskedelmi útvonalként szolgál, és megélhetést nyújt halászoknak és földműveseknek az érintett országokban. 

Jorge Bartoli, az El Paraná NO se toca (Paranának érintetlennek KELL maradnia) nevű szervezet kutatója szerint a folyó, „ez a természeti kincs világos jelét mutatja annak, hogy nem végtelen”.

A Kopernikusz Sentinel-2 műholdfelvételén látható a Paraná argentin szakaszának állapota az aszály hatására Forrás: European Union, Copernicus Sentinel-2 Imagery

Az alacsony vízszintet a Paraná vízgyűjtő területén uralkodó tartós szárazság okozza. Brazília ezen térségét, a hatalmas ország középnyugati és déli részét nagy vízválság sújtja. A víztározók vízszintje évek óta a rekordalacsony, és a brazil hatóságok öt szövetségi államra – Minas Gerais, Goiás, Mato Grosso do Sul, São Paulo és Paraná – hirdettek riadókészültséget.

Az alacsony vízszint ugyan a természetes körforgás része, de a szakemberek szerint a folyó jelenlegi állapota jóval szélsőségesebb a megszokottnál. Egyik okként a klímaváltozást jelölik meg a tudósok, a probléma egy másik előidézője a térséget érintő erdőirtás lehet – mutat rá az MTI közleménye.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam