2022. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vízszűkébe kerülhetnek a helyi közösségek, szinte semmi csapadék nem hullott az Andokban

Már 10 éve tart az aszály, de az idei télen egyenesen csúcsra jár a szárazság az Andok hegyvonulatainak vidékén. Olyan kevés eső és hó hullott az Ecuador és Argentína között húzódó fenséges hegyekben, hogy legfeljebb csak foltokban borítja hó, gleccserei pedig gyors ütemben húzódnak vissza.

Ricardo Villalba, az Argentin Hó-, Gleccser- és Környezettudományi Tanulmányok Intézetének (IANIGLA) vezető munkatársa szerint azok a közösségek, amelyeknek vízellátását a hegyek biztosítják, valószínűleg vízszűkébe kerülnek most, mivel a régióban csökken a csapadék mennyisége, és a gleccserek is visszahúzódnak.

„A csapadék hosszú távú csökkenésének, egy megaszárazságnak vagyunk szemtanúi” 

– fogalmazott Villalba az MTI beszámolója szerint.

Aconcagua, a hegylánc legmagasabb pontja Argentínában. Ez a kép még 2004-ben készült, amikor nem csökkent a hófedettség, és nem húzódtak vissza a gleccserek Fotó: Wikimedia Commons/Mariordo/Mario Roberto Duran Ortiz/CC-BY-3.0

A déli féltekén akkor van tél, amikor az északin nyár, tehát ilyenkor kellene tetőznie a havazásnak, de szinte semmi csapadék nem esett a Kordillerákon. A tavalyi és idei júliusi műholdas felvételeket összevetve jól látható, hogy zsugorodott az Andokban a hótakaró, és csökkent a folyók vízállása.

Villalba szerint az Andok gleccserei, amelyek 2000 és 2010 között nem zsugorodtak, vagy egyenesen gyarapodtak, most gyors ütemben visszahúzódnak.

„Sajnos ez a jelenség a Kordillerák minden gleccserénél megfigyelhető, és összefüggésben van az egész bolygót érintő globális felmelegedéssel” 

– jegyezte meg a szakember.

A tudósok ugyanis az aszályos éveket és az idei megaszárazságot egyaránt a klímaváltozás számlájára írják.

Neked ajánljuk
Friss videón és fotókon a Perito Moreno-gleccser Ezek voltak a legszárazabb évek Magyarországon 17 és fél percen át 70 millió Celsius-fokon működött a kínaiak fúziós reaktora A Stellantis mostantól csak elektromos hajtással kínálja a kisbuszait és nagy autóit Óriási jéghalkolóniára bukkantak a Weddell-tengerben (videóval)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam