2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A legtöbben egészségesnek tartják a csapvizet, de keveset tudnak a kútvízről

A DRV Zrt. nemrég lezárult, nem reprezentatív, 1226 fő részvételével készült online felméréséből kiderült, hogy a magyarok biztonságosnak tartják és szívesen is isszák a csapvizet. Érdekes, hogy míg szinte mindenki tudott a csapvíz biztonságosságáról, már kevesebben ismerték a kútvíz egészségügyi veszélyeit.

Július végén Csak a csapvíz! címmel online, anonim, pár perc alatt kitölthető kérdőívet adott közre a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. A vállalat a magyarok vízfogyasztási szokásainak és csapvízzel kapcsolatos vélekedéseinek feltérképezése mellett arra is kíváncsi volt, mennyit tudnak a vízművek munkájáról, illetve a magánkutak használatáról.

Kiderült, hogy a kérdőív kitöltői alapvetően bíznak a csapvízben: 88 százalékuk tudta, hogy a csapvizet a palackozott víznél sokkal több ellenőrzésnek vetik alá, a válaszadók 90 százaléka pedig azzal is tisztában volt, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ nagyobb mennyiségű, hosszabb ideig tartó fogyasztásra inkább a csapvizet javasolja.

„A visszajelzésekből azonban az is kiderül, hogy azt már sokkal kevesebben tudják– a kérdőív kitöltőinek alig több mint harmada –, hogy a túl magas ásványianyag-tartalmú ásványvizek tartós fogyasztása hosszú távon egészségkárosodást is okozhat”

– fűzte hozzá Lakatos Edina, a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. sajtószóvivője.

A felmérés rámutatott, hogy a csapvizet fogyasztók közel 80 százaléka nem használ beépített vízszűrőt vagy vízszűrő kancsót. Akik mégis használnak ilyesmit, azok szerint a vízszűrőnek köszönhetően finomabb és tisztább lesz a csapvíz.

A DRV szakemberi arra figyelmeztetnek, hogy a vízszűrő kancsókat rendszeresen takarítani, az ehhez tartozó betétet pedig rendszeresen tisztítani és cserélni kell.

A vízközmű-társaság feladatait illető kérdések között a legérdekesebb az egyes vízbázisokból való kitermelés fenntarthatóságára vonatkozott, a válaszok pedig azt mutatták: a kitöltők csaknem fele (43 százalék) tud arról, hogy a háromféle ivóvíz-kitermelési mód közül (parti szűrésű vizekből, felszíni vízbázisokból vagy karsztvizekből) a harmadik, a karsztvizek felhasználása a leginkább fenntartható és környezetbarát megoldás.

Kisgazdaság Békés megyében 2012-ben (A kép illusztráció) Fotó: MTI Fotó/Rosta Tibor

A kúthasználattal kapcsolatban néhány kimondottan meglepő válasz is született – írja a DRV a felmérés eredményeit ismertető közleményében.

Bár a válaszadók túlnyomó többsége
(82 százalék) szerint a kutak vizét kizárólag locsolásra, WC-öblítésre, mosásra, esetleg tisztálkodásra szabad használni, mégis aggasztó, hogy a kitöltők 12 százaléka szomjoltásra és főzésre is alkalmasnak tartja a kutak vizét.

Pedig az ásott vagy fúrt kutak jelentős része érintkezik műtrágyával vagy növényvédő szerekkel, és gyakori a pöcegödrök, az árnyékszékek, ritkábban, de előfordul a dögkutak okozta beszivárgás.

Az ásott kutak esetében előfordul bakteriális fertőződés, emellett a kutak vizében gyakran találtak májgyulladást okozó hepatitis A-vírust, hányást, hasmenést okozó calicivírusokat és egysejtű kórokozókat, toxikus E. coli-törzseket is.

A beszivárgó nitrit és nitrát hatására cianózis alakulhat ki – ez csecsemők és kisgyermek esetében halált is okozhat.

A kitöltőknek csak alig több mint fele
(54 százalék) van tisztában a magánkutak létesítéséhez szükséges engedélyezési folyamattal, de a válaszadók zöme
(95 százalék) tudja, hogy magánkutak fúrását csak szakember végezheti.

83 százalék tisztában van vele, hogy a kútvizet a lakásba csak külön vezetéken lehet bevezetni, de a megkérdezettek csupán 58,6 százaléka tud arról, hogy a magánkutak vizét is mérni kell, ha a kútvizet (külön vezetéken) bevezetik a házba, és a szennyvíz a közcsatornába kerül.

Bár a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. mindent elkövet felhasználói felvilágosítása érdekében, és honlapjukon, Facebook-oldalukon is sok fontos információ elérhető, Lakatos Edina búcsúzóul kiemelte:

„mindenkit arra biztatunk, hogy a magánkutak létesítése előtt mindenképpen alaposan tájékozódjon”.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: drv.hu
Vissza
Hírfolyam