2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hőség a Földközi-tengernél: Algéria lángokban, a szomszédos Tunéziában hőmérsékleti rekord dőlt meg

Kabíliában, Algéria hegyvidéki régiójában problémát jelent, hogy sok a nehezen megközelíthető falu, és nagy forróságok idején eleve gyakori a vízhiány. Most számos épület leégett, sok helyi menekülni kényszerült. Sok ember esett áldozatul a tüzeknek, háromnapos nemzeti gyászt hirdettek az országban.

Már legalább hatvanöt ember vesztette életét az Algériát sújtó erdőtüzekben – írta augusztus 11-én, szerdán a 444.hu az MTI tudósítására támaszkodva.

A hadsereg egységei is részt vesznek a tűzoltásban a hegyvidéki Kabília régióban, és a halálos áldozatok között szerdán már 28 katonát is számláltak, sokan válságos állapotban vannak.

A tüzeket viszont sok helyen még nem sikerült megfékezni. Algéria 14 tartományában legalább 19 helyen ütött ki tűz.

Erdőtűz miatt megégett fák a fővárostól, Algírtól 150 kilométerre keletre található Tizi Uzu tartományban Fotó: MTI/AP/Fateh Gidum

Ajmán Benabderrahmán algériai kormányfő a nemzetközi közösséghez fordult segítségért, Abdel-Madzsid Tebbun elnök pedig háromnapos nemzeti gyászt hirdetett, és elrendelte, hogy a teljes államigazgatás a tűzoltásra összpontosítson.

A tüzek okaként egyelőre szándékos gyújtogatást gyanítanak az MTI közleménye szerint.

A nagy hőség miatt a Földközi-tenger térségében Algérián kívül Törökországban, Görögországban, valamint Olaszországban is erdőtüzek pusztítanak.

Az Algériával szomszédos Tunéziában kedden hőmérsékleti rekordok dőltek meg: Tuniszban 48 fokot mértek. Valószínűleg Szicíliában is megdőlt a melegrekord, de ez még validálásra vár.

Neked ajánljuk
Ezek voltak a legszárazabb évek Magyarországon Tavaszra új életre kelnek a Kis-Sárrét vizesélőhelyei Óriási aszály van Kenyában Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam