2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hőség a Földközi-tengernél: Algéria lángokban, a szomszédos Tunéziában hőmérsékleti rekord dőlt meg

Kabíliában, Algéria hegyvidéki régiójában problémát jelent, hogy sok a nehezen megközelíthető falu, és nagy forróságok idején eleve gyakori a vízhiány. Most számos épület leégett, sok helyi menekülni kényszerült. Sok ember esett áldozatul a tüzeknek, háromnapos nemzeti gyászt hirdettek az országban.

Már legalább hatvanöt ember vesztette életét az Algériát sújtó erdőtüzekben – írta augusztus 11-én, szerdán a 444.hu az MTI tudósítására támaszkodva.

A hadsereg egységei is részt vesznek a tűzoltásban a hegyvidéki Kabília régióban, és a halálos áldozatok között szerdán már 28 katonát is számláltak, sokan válságos állapotban vannak.

A tüzeket viszont sok helyen még nem sikerült megfékezni. Algéria 14 tartományában legalább 19 helyen ütött ki tűz.

Erdőtűz miatt megégett fák a fővárostól, Algírtól 150 kilométerre keletre található Tizi Uzu tartományban Fotó: MTI/AP/Fateh Gidum

Ajmán Benabderrahmán algériai kormányfő a nemzetközi közösséghez fordult segítségért, Abdel-Madzsid Tebbun elnök pedig háromnapos nemzeti gyászt hirdetett, és elrendelte, hogy a teljes államigazgatás a tűzoltásra összpontosítson.

A tüzek okaként egyelőre szándékos gyújtogatást gyanítanak az MTI közleménye szerint.

A nagy hőség miatt a Földközi-tenger térségében Algérián kívül Törökországban, Görögországban, valamint Olaszországban is erdőtüzek pusztítanak.

Az Algériával szomszédos Tunéziában kedden hőmérsékleti rekordok dőltek meg: Tuniszban 48 fokot mértek. Valószínűleg Szicíliában is megdőlt a melegrekord, de ez még validálásra vár.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam