2022. augusztus 11., Tiborc, Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bizarr, de nem teljesen példátlan baleset okozott olajszennyezést Japán partjainál

Zátonyra futott egy 40 ezer tonnás, faforgácsot szállító teherhajó Japán északi partjainál, Hachinohe kikötője közelében. A zátonyról még ki is tudták szabadítani, de a hajó működésképtelenné vált, lehorgonyzott, majd kettétört. Jelentős mennyiségű olaj ömlött a tengerbe.

A Crimson Polaris nevű panamai teherszállító hajóból a vízbe jutó olaj több mint öt kilométer hosszú és egy kilométer széles foltot alkotott a tenger felszínén. A japán parti őrség jelentése szerint az olajszivárgást sikeresen megszüntették, és elkezdték a kármentést, valamint a baleset környezetének olajmentesítését – írta meg a Reuters híradása alapján a 444.hu hírportál.

A balesetben 21 tengerész sérült meg.

A Crimson Polaris hajóteste a Japán partjainál uralkodó viharos időjárás miatt tört ketté Forrás: Mooktie Media/YouTube.com

A baleset helyszínéről és a Crimson Polaris gigantikus kettétört testéről ide kattintva láthatók további légi és vízi felvételek.

Elég meghökkentő esetnek tűnik, hogy egy ekkora monstrum kettétörik. Ám nem teljesen példa nélkül való. A Rena nevű libériai teherhajó például még 2011. október 5-én futott zátonyra, és a baleset következtében 400 tonna olajat eresztett a tengerbe a Tauranga új-zélandi kikötővárostól 22 kilométerre húzódó Plenty-öbölben, ahol több ezer tengeri madár pusztulását okozta a szennyeződés.

A Rena hajóteste csak két hónap múlva, 2012. január 7-én tört ketté, ekkor a fara elsüllyedt, és 150 konténernyi rakomány került a tengerbe, pedig eddigre már igen sokat dolgoztak a rakomány kimentésén és a veszély elhárításán.

Alább erről az esetről mutatunk képeket.

Oldalára dőlve vesztegel a libériai zászló alatt hajózó Rena teherhajó a Plenty-öbölben egy héttel az után, hogy zátonyra futott Tauranga új-zélandi kikötővárostól 22 km-re Fotó: MTI/EPA/Ross Setford
A Maritime New Zealand által közreadott képen a 2012. január 7-én kettétört libériai teherhajóból szivárgó olajfolt látható a tengeren. A vízbe jutott mintegy 400 tonna olaj több ezer tengeri madár pusztulását okozta az Astrolabe-korallzátony környékén, a páratlan gazdagságú élővilágáról nevezetes Plenty-öbölben Fotó: MTI/EPA/LOC/Maritime New Zealand
A Maritime New Zealand által közreadott képen a Rena roncsdarabja látható a viharos tengeren Fotó: MTI/EPA/Maritime New Zealand
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam