2022. június 25., Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Legyőzték a tüzet, most a víz teszi próbára Törökországot

Augusztus 10-én, kedden adta hírül az MTI az Anadolu török állami hírügynökség közlése alapján, hogy végre sikerült ellenőrzés alá vonni azokat az erdőtüzeket, amelyekből az elmúlt két hétben 299 ütött ki országszerte. Most Törökország északi részén heves esőzéseket követő halálos áradások pusztítanak.

Az erdőtüzek megfékezését az ország délnyugati részében az is segítette, hogy az elmúlt napokban lehűlés, valamint záporok érkeztek az országba. A helyiek Allah ajándékaként üdvözölték az esőt – írta még hét közepén az index.hu.

A Fekete-tenger partján fekvő Kastamonu, Sinop és Bartin tartományokban mindeközben éppen a túl sok csapadék okoz problémát, az MTI információi szerint ebben a térségben szerdán rekordmennyiségű eső hullott, az éves mennyiség mintegy harmada.

Kisgyereket visz a karján a mentőalakulatok egyik tagja a heves esőzések nyomán bekövetkező áradás és földcsuszamlás sújtotta Kastamonuban, Ankarától északra 2021. augusztus 12-én Fotó: MTI/EPA/Anadolu/Aytung Can Sencar

Bartinban esett a legtöbb, helyenként négyszáz liter négyzetméterenként. Az energiaügyi minisztérium közlése szerint a régióban mintegy harmincezer ügyfél maradt áramellátás nélkül – írja az index.hu egy újabb cikkében.

Az ár épületeket rongált meg, gépkocsikat sodort el, hidak omlottak össze, és a földcsuszamlások utakat tettek járhatatlanná. A bajba jutottakat csónakokkal, helikopterekkel és munkagépekkel mentik, a török katasztrófavédelem (AFAD) adatai szerint eddig több mint kilencszáz embert menekítettek ki.

Kastamonu, Sinop és Bartin tartományokban már számos halálos áldozatot és eltüntet tartanak nyilván a hatóságok. A természeti katasztrófa az augusztus 13-i adatok alapján péntekig 27 halálos áldozatot követelt Törökország északi részén.

Neked ajánljuk
Eloltott tüzek Dél-Európában: belobbant az európai tűzszezon Itthon a hortobágyi puszta kapott lángra Keleten továbbra is tart az aszály A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam