2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már azzal is védjük a Balatont, ha mindig a mosdót használjuk

Romlik a Balaton vízminősége, és az ok bizony elég banális, ám annál kevésbé elegáns: az önkormányzatok nehéz anyagi helyzetük miatt sok helyütt nem tudják biztosítani az ingyenes illemhelyhasználatot a tóparton, ezzel párhuzamosan több emberi vizelet, ezáltal foszfor kerül a vízbe.

Balatonfenyves független polgármestere, Lombár Gábor az MTI-nek azt mondta:

újra ingyenessé kell tenni a WC-ket a tó vízminőségének védelmében

– írja a telex.hu hírportál.

Lombár ezért kezdeményezi a Magyar Turisztikai Ügynökségnél és a Balaton élővilágának megóvásáért felelős miniszteri biztosnál, hogy a strandfejlesztő program folytatására szánt keret felhasználásakor kapjon prioritást a tó körüli mosdóhelyek ingyenessé tétele.

„Ahhoz, hogy a Balaton még sokáig vonzó turisztikai célpont maradjon, és értelme legyen az eddigi strandfejlesztéseknek, legfontosabb a víz minőségének védelme” – fogalmazott Lombár, aki a Balatoni Szövetség elnöke is.

Fürdőzők a Balatonban Balatonlellén 2018. július 14-én Fotó: MTI Fotó/Mohai Balázs

A polgármester azt is megosztotta a nyilvánossággal, hogy öt szabadstrandján a balatonfenyvesi önkormányzat sem tudja ingyenesen működtetni az illemhelyeket.

Az ingyenes toaletthasználat hiánya miatt a strandolók vizeletének nagyobb hányada kerül a tóba. Ezzel nő a víz foszforterhelése, ami az algásodás kiváltó oka.

Istvánovics Vera, az MTA–BME Vízgazdálkodási Kutatócsoportjának tagja leszögezte, hogy egy átlagos felnőtt napi másfél liter vizeletet, és ezzel egy gramm foszfort ürít. A vendégéjszakák számából kiindulva évente 1,2 tonna foszfor kerül emberi vizelettel a Balatonba.

„A Balatonnál már azzal hozzájárulhat bárki a természet védelméhez, ha mindig a mosdót használja” – hangsúlyozta Istvánovics Vera.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam