2021. szeptember 16., Edit
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hogyan lehetne megmenteni a Velencei-tavat?

A klímaváltozás érezteti a hatását a Velencei-tónál is. A megszokottnál melegebb, csapadéktalan időjárás miatt a tó vízszintje jelenleg 3 naponta apad 1 centimétert. Az átlagos vízállás 82 centiméter, miközben nyáron az alsó szabályozási szint 137 centiméter volna. Az ATV Híradója a tó megmentésének lehetőségeiről készített riportot.

Egy-egy vízfolt, nádas, és zömében száraz területek. Ilyen most a Velencei-tó, a délnyugati részén lévő madárrezervátum nagy része teljesen kiszáradt – festette le a helyzetet az ATV Híradó.

Siklósi Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az ATV-nek kifejtette, hogy a tó mellett van ugyan két víztározó, de ezekben is alacsony a vízállás, és a melegben elkezdődött az algásodás. Ha ezekből pótolnák a vizet, a Velencei-tó minősége is romlana. Lenne lehetőség karsztvizes pótlásra is. Az utóbbi viszont az ivóvízbázis miatt jóval összetettebb döntés volna – tette hozzá a szóvivő.

Horgász gubbaszt, mintha csak vigyázna a vízre, a pákozdi Szúnyog-szigeten, 2020. január 29-én Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A Velencei-tó fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Tessely Zoltán azt nyilatkozta, 40 milliárd forintból helyre lehetne állítani a tavat, a kormány azonban nem tud segíteni. Áder János alapítványa segítene: a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kommunikációs vezetője, Krakkó Ákos a Kossuth rádiónak elmondta, hosszú távú megoldást keresnek, a köztársasági elnök azt kérte tőlük, állítsanak fel egy szakemberekből álló csapatot.

Ürge-Vorsatz Diána fizikus, klímakutató, a CEU professzora úgy látja, el kell fogadnunk, hogy nem élhetjük úgy tovább az életünket, mint ahogyan eddig tettük, mert annak szomorú következményei lesznek. Azok a katasztrófák, amiket láttunk most a tévében, előbb-utóbb a saját környezetünkben is megtörténnek – figyelmeztette az ATV Híradó nézőit is a klímakutató.

Neked ajánljuk
Több mint másfél tonnányi hal pusztult el a Velencei-tóban A madarak már elhagyták a kiszáradó Velencei-tavat, a turistákon a sor (videó) Kék Bolygó Podcast: 3 millió rés a pajzson Nemzetközi összefogásra lenne szükség az Antarktisz megmentéséhez A vízlábnyomának megzabolázásával folytatja a zöldülést a Google
Tovább a forrásra: atv.hu
Vissza
Hírfolyam