2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

„Meg kell fordítanunk a trendet” – A jövőjük megmentésére kérnek a világ kis szigetországai

Az IPCC legfrissebb jelentésének nyilvánosságra kerülése után a több tucat kis szigetországból álló Kis Szigetországok Szövetsége nevű szervezet arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy mentse meg jövőjüket, amelyet a tengerek emelkedő szintje fenyeget. Ezek az országok rendkívül kitettek a klímaváltozásnak.

2021. augusztus 9-én, hétfőn megjelent az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) hatodik értékelő jelentése. A világ vezető klímatudósai szerint az emberi tevékenység minden korábbinál erőteljesebben fűti a globális felmelegedést, amely immár visszafordíthatatlanná vált, és a klímaváltozás a Föld minden lakott területén szélsőséges időjárási körülményekkel fenyegeti magukat az embereket.

„Az a helyzet, hogy még akkor is fél méterrel emelkedhet a tenger szintje, ha sikerül megállítani a felmelegedést
1,5 Celsius-foknál” 

– idézi Diann Black-Layne, Antigua és Barbuda nagykövete, a Kis Szigetországok Szövetségének (SIDS) klímaügyi főtárgyalója szavait az ujszo.com az MTI közleménye alapján.

Kisfiú fényképezi a gyökerestől kidőlt fát a jamaicai St. Catherine-ben 2012. október 25-én, miután lecsapott a Sandy hurrikán a karibi térségre Fotó: MTI/EPA/Rudolph Brown

„Ha a felmelegedés nem éri el a 2 Celsius-fokot, akkor elkerülhetjük, hogy a tengerszint három métert emelkedjen hosszú távon. A jövőnk függ tőle” – tette hozzá Black-Layne. „Meg kell fordítanunk a trendet” – hangsúlyozta a főtárgyaló.

A szigetországok közös nyilatkozatukban kiemelték:

a világ minden kormányának jelentős lépéseket kell tennie azért, hogy a párizsi klímacéloknak megfelelően sikerüljön
1,5 Celsius-fok alatt tartani a globális átlaghőmérséklet emelkedését az iparosodás előtti időszakhoz képest.

A Kis Szigetországok Szövetsége (Small Islands Developing States, SIDS),  39 országot tömörít, köztük Kubát, Jamaicát, Pápua-Új-Guineát és a Maldív-szigeteket, amely a világ legalacsonyabban fekvő országa – részletezi az ujszo.com.

Kiribati a világ egyik legkisebb országa, 33 korallszigetből álló köztársaság. Az ENSZ szerint 30-40 éven belül el fog tűnni a tengerszint emelkedése miatt. A lakói azonban nem adják fel, erről szól a Deutsche Welle 2018-as dokumentumfilmje Forrás: DW Documentary/YouTube.com
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: ujszo.com
Vissza
Hírfolyam