2022. június 25., Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Milliókat kényszerít otthonuk elhagyására a rendkívüli esőzés Japánban

Közel kétmillió embert szólítottak fel a japán hatóságok otthonuk elhagyására.

A szigetországban példátlan mennyiségű eső esett néhány nap alatt: a Reuters adatai szerint Kjúsú szigetén három nap leforgása alatt a 956 millimétert is elérte a lehulló csapadék mennyisége.

Már halálos áldozatai is vannak az ítéletidőnek, egy asszony Nagaszaki közelében lévő otthonában életét vesztette egy fölcsuszamlás miatt, s valószínűleg meghalt a család másik két tagja is.

Több körzetből jeleztek újabb földcsuszamlásokat, számos városban elöntötte az utakat a víz, és áradnak a folyók is.

Az évtizedek óta nem tapasztalt mennyiségű eső egyelőre az ország nyugati felében okoz gondokat, de az előrejelzések szerint az ítéletidő lassan az egész országra kiterjed.

Néhány héttel ezelőtt is ítéletidő pusztított Japánban, az akkori esőzések által okozott földcsuszamlásokban és áradásokban többtucatnyi ember vesztette életét.

Csónakkal mentik a lakosokat tűzoltók a Fukuoka prefektúrában fekvő Kurume egyik elöntött utcáján 2021. augusztus 14-én
Fotó: MTI/AP/Kyodo News
Neked ajánljuk
Az emberi tevékenység növelheti a szélsőséges csapadékesemények gyakoriságát A globális felmelegedéssel indokolják a példátlan indiai és bangladesi időjárást Mégsem tudja elengedni Japán az atomerőműveit? A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam