2022. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kritikus szintre csökkent a halastavak vize a Dél-Dunántúlon

Félig telt medrek jellemzik a dunántúli völgyekben fekvő völgyzárógátas halastavak nagy részét: a halászati szakemberek szerint a térség haltermelésének ötöde van veszélyben az aszály miatt. Van olyan tó, ahol helyenként már a kérges meder is látszik.

A Magyarországon üzemelő 26 ezer hektárnyi halastó közül 20 ezer hektáron zajlik jelentős haltermelés. Ennek körülbelül egyharmada tartozik az aszály által súlyosan érintett dunántúli völgyzárógátas halastavak közé.

A sekéllyé vált vizekben komoly problémát jelent a hirtelen felmelegedés, ami miatt oxigénhiány alakulhat ki, ez pedig végzetes lehet a halak számára.

Óriási a vízhiány. A 105 hektáros somogyapát halgazdaságunkban a víz fele, másfél millió köbméter hiányzik, Homokszentgörgynél kilátszott a kétkilós pontyok háta az alig 40 centiméteres vízből, kényszerlehalászást kellett végeznünk. Csak idén 12–15 millió forint értékű halunk pusztult el, és akkor még nem számoltam a haltetemek elszállításának költségét

– mondta a hvg.hu-nak Németh István, az összesen 1800 hektárnyi vízfelületen halat termelő Tógazda Halászati Zrt. igazgatója. 

Sziráki Bence, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet ügyvezető igazgatója szerint Dunántúlon az érintett halgazdaságokban összességében 20 százalékos termeléskiesésre számíthatnak.

A völgyzárógátas tógazdaságok súlyos gondokkal küzdenek országszerte a tavasz óta tartó egyre nagyobb aszály miatt Fotó: Facebook/Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet
Neked ajánljuk
Az elhúzódó szárazság miatt tüntettek a méhészek Chilében Cápákat is esznek a leopárdfókák (videóval) Óriási jéghalkolóniára bukkantak a Weddell-tengerben (videóval) A Stellantis mostantól csak elektromos hajtással kínálja a kisbuszait és nagy autóit Innovatív fogkefével bővítheti termékkínálatát a Rossmann
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam