2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Évente két méterrel csökken egy svéd hegycsúcs a gleccserolvadás miatt

A svédországi Kebnekaise-hegy a kilencvenes évek közepe óta több mint 20 métert veszített a magasságából. A hegy déli csúcsának magassága évente több mint két métert csökkent a klímaváltozás miatt – állapították meg kutatók.

A Kebnekaise déli csúcsa volt Svédország legmagasabb hegye, de miután a hegytetőn található gleccser egyharmada elolvadt, 2019-ben már a hegység északi csúcsa lett az ország legmagasabb pontja, amelyen nincs jégtakaró.

A déli csúcs közben az elmúlt évben további két méterrel lett alacsonyabb a klímaváltozás okozta felmelegedés miatt

– ismertette a The Guardian cikke a Stockholmi Egyetem közleményét. Az egyetem adatai szerint augusztus 14-én a Kebnekaise déli csúcsa 2094,6 méter magasra nyúlt. Az 1940-es években elkezdődő rendszeres mérések óta ez volt a legkisebb érték. 

A Kebnekaise északi és déli csúcsa Fotó: Carl Månsson/Wikimedia Commons/cc by 2.0

A kutatók elsősorban a levegő hőmérsékletének emelkedésével, emellett a változó szélviszonyokkal is magyarázták a jelenséget, ugyanis ezek a tényezők befolyásolják, hogy hol halmozódik fel a hó télen. A közlemény szerint a változások Svédország éghajlatának régóta tartó felmelegedését tükrözik.

Az egyetem emlékeztetett az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) közelmúltban kiadott jelentésére, amely szerint a globális felmelegedés a gleccserek példátlan mértékű olvadását okozta. A Kebnekaise 150 kilométerre északra húzódik az Északi-sarkkörtől. A kilencvenes évek közepén a déli csúcsa még 2118 méter magas volt.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam