2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tartsd távol a sütőolajat a csatornától!

A Biotrans Kft. és a Magyar Víziközmű Szövetség együttműködési megállapodást kötött a „CseppetSem!” program népszerűsítésére. A program célja a használt sütőolajok és sütőzsiradékok környezetbarát elhelyezése.

A program 2020. októberi indulása óta az önkormányzatokkal és gazdasági társaságokkal együttműködve 860 településen csaknem 1500, a lakosságnál keletkező használt sütőolaj és sütőzsiradék leadására szolgáló gyűjtőpont létesült országszerte – ismertette a vállalat közleményét az MTI.

A Magyar Víziközmű Szövetség egyik kiemelt célja, hogy Magyarország vízbázisai mentesüljenek a háztartásokban keletkező, eddig nagyrészt a csatornába kerülő sütőolaj- és zsírszennyezésektől, elősegítve ezzel is a közszolgáltatások magas színvonalú biztosítását, valamint a szolgáltatók üzemeltetési költségeinek csökkentését.

A program újdonsága, hogy a használt sütőolaj mellett a használt sütőzsiradék, kókuszolaj és pálmaolaj is bármilyen műanyag palackban vagy befőttesüvegben leadható a gyűjtőkbe.

A szövetség ajánlja tagszervezeteinek az ingyenes „CseppetSem!” programhoz történő csatlakozást, és felkéri őket, hogy „CseppetSem!” pontok telepítésével a lehetőségeikhez mérten járuljanak hozzá a hiánypótló szelektív gyűjtési rendszer elterjedéséhez.

A „CseppetSem!” programot üzemeltető Biotrans Kft. magyar tulajdonban álló cég. Az összegyűlt anyag újrahasznosítása 100 százalékos, az anyagból finomítókban biodízel alapanyag készül, az üledéket pedig biogázüzemekben elektromos energia előállítására használják fel.

A cég társadalmi felelősségvállalási programjában a települések méltányos anyagi visszatérítést is kapnak az összegyűlt mennyiség után, amellyel lokális célokat vagy helyi intézményeket, civileket támogathatnak, így nemcsak a körforgásos gazdaság fejlődése, hanem közösségformáló és támogató célok is előtérbe kerülnek.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam