2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gyertyás léggömbözés és autóból kihajított cigarettacsikk – Szárazság idején még jobban kell vigyázni

Egy gyertyás léggömb miatt küzd már napok óta 1200 hektáron 100 tűzoltó a lángokkal Brazíliában, Franciaországban pedig több mint egy hete pusztít az erdőtűz, amelyet egy cigarettavég okozhatott, és amely miatt két ember vesztette életét – adta hírül az MTI. Sokkal nagyobb óvatosságra van szükség.

Az AP hírügynökség jelentette, hogy São Paulo közelében, a Juquery Nemzeti Parkban gyertyás léggömbözés okozott tüzet augusztus 22-én, vasárnap. Hétfőre már 1200 hektárnyi növényzet vált a lángok martalékává.

Brazíliában sokak kedves mulatsága éjjelente égő gyertyával a magasba engedni papírléggömböket, és gyönyörködni a látványban. A gyakorlat tiltott, és bírsággal, de akár börtönnel is büntethető – magyarázta az eset hátterét az MTI.

Lángok a brazíliai São Paulo környékén elterülő Juquery Nemzeti Parkban 2021. augusztus 23-án Fotó: MTI/AP/Andre Penner

A léggömbözés gyanújával hat embert őrizetbe is vettek még vasárnap éjjel, de pár órával később szabadon engedték őket, óvadék fejében.

Franciaország délkeleti részén egy hét után sikerült megfékezni az idei legnagyobb erdőtüzet, ám teljesen eloltani még mindig nem tudták, hat út továbbra is lezárva marad – adták hírül a francia hatóságok augusztus 23-án, hétfőn.

Az erdőtűz a dél-franciaországi Saint-Tropez üdülővároshoz közeli Le Luc település közelében 2021. augusztus 17-én Fotó: MTI/AP/Daniel Cole

A tűz az ország délkeleti részén, Var megyében keletkezett augusztus 16-án, szintén hétfőn, egy autópálya mellett. Valószínűleg egy eldobott, de még parázsló cigarettavég szította fel a lángokat, amelyek két ember életét vették el, 14 ezer főt pedig elüldöztek otthonaikból.

Egy héttel később még mindig 400 tűzoltó dolgozott a területen, és vélhetően további egy hétbe telik, míg teljesen sikerül eloltani a tüzet – részletezte az MTI.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam