2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hőség, olvadás és hó helyett eső Grönlandon

A feljegyzések kezdete óta először hullott hó helyett eső a Grönlandot tartósan borító jégtakaró legmagasabb pontján. A térségben újabb csúcsot döntött a meleg, és nagy mennyiségű jég és hó is elolvadt. Idén már a második hőhullám gyötörte a jeges tájat.

Augusztus 14-én kilenc órán át fagypont felett volt a hőmérséklet, ezért hó helyett eső esett a grönlandi jégpajzs legmagasabb, 3216 méteres pontján, valamint nagy mennyiségű jég és hó el is olvadt. Az amerikai Nemzeti Hó és Jég Adatközpont (NSIDC) kutatói szerint az erős hőhullámok és a melegbetörések a klímaváltozással magyarázhatók, és egyre gyakoribbak – adta hírül a 168.hu az MTI közleménye alapján.

A feljegyzések kezdete óta először hullott hó helyett eső a Grönlandot tartósan borító jégtakaró legmagasabb pontján (A kép illusztráció) Fotó: Q K képe a Pixabayen

A műszeres feljegyzések szerint voltak már korábban is a mostanihoz hasonló hőhullámok Grönlandon: például 1995-ben, 2012-ben és 2019-ben. Fúrásokból nyert jégmintákon végzett vizsgálatok alapján azonban nem volt hasonló olvadási esemény az 1800-as évek vége és 1995 között – figyelmeztetett a helyzet súlyosságára a coloradói, boulderi székhelyű kutatóintézet.

Idén már két melegbetörés is megfigyelhető volt a térségben, július végén is komoly jégolvadást okozott egy dél felől érkező ciklon.

A NSIDC publikációja az eseményről itt olvasható.

Neked ajánljuk
Szilánkokra törhet a Thwaites, a végítélet napi gleccser Zombitűz helyében olvadéktó a Föld legfagyosabb vidékén Óriási aszály van Kenyában Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny
Tovább a forrásra: 168.hu
Vissza
Hírfolyam