2021. szeptember 16., Edit
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Így jut vissza a fukusimai atomerőmű szennyezett vize az óceánba

A japán kormány döntése alapján a 2011-ben károsodott Fukusima Daiichi atomerőmű hűtésére használt szennyezetté váló vizet, amelyet az erőművet működtető Tokyo Electric Power Co. már csak jövő év végéig tud tárolni, a Csendes-óceánba engedik majd.

A több mint 1000 tartálynyi szennyezett vizet egy egy kilométer hosszú, víz alatti alagúton át engedik az óceánba, miután olyan készítménnyel kezelték, amely a radioaktív összetevők nagy részét eltávolítja belőle. Egyedül a hidrogén radioaktív izotópja, a trícium marad a vízben, mivel a kémiai reakciók során olyannyira szoros köteléket alakít ki a vízmolekulákkal, hogy a szétválasztásuk igen bonyolult feladatot jelent. Kiengedés előtt a szennyvizet olyan mértékben fogják felhígítani, hogy a benne található trícium szintje a hivatalosan elfogadott értéknek mindössze töredéke legyen. 

A program indítását 2023 tavaszára tervezik, addig pedig halakat nevelnek majd a kezelt víz egy részében, hogy bizonyítsák, a környéken halászott vízi élőlények fogyasztása nem lesz ártalmas az egészségre – írja a többi között a Japan Times cikkére hivatkozva a raketa.hu. 

Az atomerőmű 2011 márciusában sérült meg a Japán északkeleti partvidékét sújtó földrengés és szökőár következtében Fotó: MTI/EPA/Majama Kimimasza
Neked ajánljuk
Mégis vizsgálatot jelentett be a fukusimai atomerőműnél a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség Mégis vizsgálatot jelentett be a fukusimai atomerőműnél a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség Milliókat kényszerít otthonuk elhagyására a rendkívüli esőzés Japánban Nemzetközi összefogásra lenne szükség az Antarktisz megmentéséhez A vízlábnyomának megzabolázásával folytatja a zöldülést a Google
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam