2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szárazság erdőtüzeket hoz – az erdőtüzek nem csapadékot?

Az erdőtüzekkel rengeteg mikroszkopikus koromszemcse is a légkörbe jut, amelyek a csapadékképződés számára kondenzációs magokat is jelenthetnének – csakhogy a kutatások szerint nem ez a helyzet.

Ha több a légkörben a kondenzációs mag, amelyre a pára kicsapódhat, akkor az elképzelések szerint több lehet a csapadék is. De vajon a valóság mennyire fedi az elméletet? Erre a kérdésre kereste a választ egy amerikai légkörkutató csoport – számolt be az Amerikai Geofizikai Unió híradása nyomán a National Geographic.

A 2018-as tűzvészek ideje alatt számtalan légköri vizsgálat zajlott, többek közt repülőgépes mérések a légkör kémiai összetételét és egyéb tulajdonságait illetően. Ezek keretein belül  a füstfelleg felett formálódó felhőkön végzett műszeres mérésekre is sor került Idaho állam keleti részén.

A kutatók egészen meglepő eredményre jutottak az elemzések során: nemhogy több esőt adnának a füstön született gomolyfelhők, hanem csökkent a belőlük kihullható csapadék mennyisége!

A felhőkben ugyan ötszörösére nőtt a kicsapódott szemcsék száma, azonban azok mérete csupán feleakkora volt, mint a füst által nem befolyásolt felhőké. Az aprócska szemcsék túl kicsik ahhoz, hogy a tömegüknél fogva kihullhassanak a felhőkből, ez pedig azt is jelenti, hogy a tüzek felett képződő felhők nem hozhatnak a tűzvészeket eloltó esőt a területre.

Tűzoltók a kaliforniai Rialto közelében pusztító erdőtűz helyszínén
Fotó: MTI/AP/Ringo H.W. Chiu

Egy korábbi kutatásban az Amazónia feletti füst kapcsán jutott egy másik csoport hasonló eredményre. Úgy tűnik, a tűzvészek azzal, hogy csökkentik a csapadék mennyiségét, saját magukat serkenthetik.

A kutatók vizsgálatukban a viszonylag alacsonyan képződő felhőkre koncentráltak, a magasba nyúló zivatarfelhők esetében a hatás minden valószínűség szerint eltér ettől.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: ng.24.hu
Vissza
Hírfolyam