2021. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A NASA kutatója aggasztó felvételeket készített Grönland gleccsereiről

Josh Willis, a NASA kutatója elrepült Grönland felett, és ijesztő jelenségről készített videót: a gleccserek olvadása minden korábbinál jobban látszik a felvételeken. Augusztus közepén egy hőhullám miatt a grönlandi hótakaró egy jelentős része elolvadt, nagyjából Texas állam háromszorosának megfelelő mennyiségű gleccser zuhant a tengerbe.

Az északi-sarkvidéki hőmérséklet szélsőséges emelkedése miatt az idei legsúlyosabb olvadás zajlik Grönlandon.

Egy közelmúltbeli tanulmány alapján az 1990-es évek közepe óta a Föld 28 ezer milliárd tonna jeget veszített, ennek jelentős hányadát az északi-sarkvidék, beleértve Grönland területéről. Az elmúlt néhány évtizedben a legutóbbi 350 év legdurvább jégolvadását figyelhetjük meg.

A feljegyzések kezdete óta most esett először eső hó helyett a Grönlandot tartósan borító jégtakaró legmagasabb pontján.

Fotó: Josh Willis / Nasa

A szakemberek szerint a Grönland feletti légkör melegedésével a keddihez hasonló szélsőséges olvadások egyre gyakoribbá válnak majd. A képeken a sötétkék területek olvadt jeget és havat mutatnak. A kutató eredetileg a parti területek jégolvadását vizsgálta – őt is meglepte, hogy a belterületek olvadása is ennyire jól látszik a repülőről.

Forrás: Dirk van As/climate extremes/facebook.com
Neked ajánljuk
A hűvösebb augusztusnak köszönhetően kevésbé olvadt meg a jég az Északi-sark körül Hőség, olvadás és hó helyett eső Grönlandon A Balti-tenger vize melegszik, téli jégborítottsága egyre csökken Fizessenek többet a városi terepjárósok, mondja egy német polgármester Új akciótervvel küzd a műanyagszennyezés ellen Kína
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam