2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elkészült a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek rekonstrukciója

A közel 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból megvalósított felújítás közvetlen célja a belvízi elöntések nagyságának, idejének és ezzel a védekezési költségeknek a csökkentése, a károk mérséklése és a főművek védképességének javítása volt – közölte a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) az MTI-vel.

A célok teljesítése érdekében a belvízrendszer feliszapolódott csatornáinak kotrását és a leromlott állapotú műtárgyak rekonstrukcióját kellett elvégezni, a belvizes szivattyútelepi felújításokkal együtt – ismertette a közlemény.

A projekt által a csatornák vízszállító képességét a vízjogi üzemelési engedélyben megadott szintre állították vissza.

A kotrással nemcsak az iszapot emelték ki a mederből, hanem a vízi növényzet felesleges túlburjánzását is eltávolították, így a jövőben sokkal könnyebb lesz az évenkénti fenntartási munkákat elvégezni.

A közlemény szerint összesen 59,6 kilométer hosszú belvízlevezető főcsatornán mintegy 85 ezer köbméter iszapot kotortak ki, és 38 vízkormányzó és közlekedést biztosító műtárgy eredeti vízátbocsátó képességét állították vissza.

A Kernye I. és Kernye II. szivattyútelepek előtt, a Szeghalmi-főcsatornán megépítettek egy automata gépi gerebes uszadékkiszedő műtárgyat, mely a belvízvédekezési munkákat jelentősen segíti, és a szivattyútelepek üzemelését biztonságosabbá teszi.
A szivattyútelepi fejlesztések a közlemény szerint több évtizedre megoldják a rendszer belvízátemelési problémáját.

A 2016 és 2021 között megvalósított rekonstrukció támogatására a Széchenyi 2020 program keretében pályázott az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és a KÖVIZIG konzorciuma.

Neked ajánljuk
Hatodik éve dől meg a melegrekord a világ óceánjaiban Zombitűz helyében olvadéktó a Föld legfagyosabb vidékén Télen még több menhelyi állat szorul segítségre Ha drámai kérdésekről van szó, a színház eszközei segíthetik a megértést Matolcsy György: A központi bankokat be kell vonni a klímaváltozás elleni háborúba
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam