2022. június 25., Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lecsapott a világűrből is tekintélyt parancsoló hurrikán

Az ötfokozatú Saffir–Simpson-skálán négyes erősségű Ida hurrikán Louisiana állam partjainál érte el az Amerikai Egyesült Államokat 2021. augusztus 29-én, vasárnap délután. Az Ida az idei hurrikánidény kilencedik trópusi vihara, és a negyedik, amely hurrikánná erősödött.

Ida óránként több mint 240 kilométeres sebességű széllökésekkel közelített a Mexikói-öböl felől vasárnap – írta a 444.hu a BBC beszámolója és az MTI közleménye alapján.

PowerOutage.us honlap adatai szerint

Louisiana államban vasárnap délután három órakor már 285 000 fogyasztónál nem volt áram. Később egész New Orleansban megszűnt az áramszolgáltatás.

Egy ember meghalt Ascension Parish-ben, mert rádőlt a házára egy fa.

Az Európai Űrügynökség által közreadott kép az Ida trópusi viharról. A fotót a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén szolgálatot teljesítő Thomas Pesquet francia űrhajós készítette augusztus 29-én Fotó: MTI/EPA/European Space Agency

A kaliforniai székhelyű CoreLogic elemzése szerint az Ida hurrikán okozta károk meghaladják majd a 220 milliárd dollárt.

„Az Ida az egyik leghevesebb vihar, amely a modern időkben Louisianában ért partot”

– mondta vasárnapi sajtótájékoztatóján John Bel Edwards, Louisiana kormányzója.

A kormányzó türelemre kérte a lakosokat, mert a hatóságok nem tudják, milyen gyorsan tudnak reagálni. Akár 72 órába is telhet a vihar elvonulta után, mire segítség érkezik egy-egy segélyhívásra.

A viharról tudósító forgatócsoport a Pontchartrain-tó partján augusztus 29-én Fotó: MTI/AP/Gerald Herbert

Joe Biden elnök vasárnap délután a szövetségi katasztrófavédelmi hivatal (FEMA) fővárosi központjában elmondott beszédében szólt arról, hogy az Ida hurrikán pusztítása valószínűleg óriási lesz, a helyreállítás pedig néhány helyen hetekig is eltarthat.

Vasárnap este jelentette a Fehér Ház, hogy Biden katasztrófa sújtotta állammá nyilvánította Louisianát, és szövetségi segély kiutalását rendelte el a helyreállítási munkákhoz.

Tizenhat éve szintén augusztus 30-án érte el az Egyesült Államok délkeleti részét a hármas erősségű Katrina hurrikán. Akkor több mint 1800 ember vesztette életét. A legjelentősebb károkat New Orleans szenvedte el, a védgátrendszer hiányosságai miatt a város területének nyolcvan százaléka került víz alá.

A katasztrófa utóhatásairól mesélt Ben Zeitlin rendező egyszerre mágikus és naturalista filmje, A messzi dél vadjai.

A messzi dél vadjai című film mozielőzetese Forrás: Mozinet/YouTube.com
Neked ajánljuk
Lezúduló csapadék, villámárvizek, csodás felhőjelenségek – Itt a zivatarszezon Ennyire heves vihar még soha nem csapott le ilyen korán A nigériai laborok ellenőrzését követelik az oroszok az WHO-tól A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam