2022. június 25., Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Fertő tó vízszintjének stabilizálására a Duna vizének az átvezetése nem jó megoldás

A szomszédos Tószögben (Seewinkel) található mintegy 40 sós víz már most is a létezés peremén egyensúlyoz, miközben a vizük egyre édesebbé válik, átalakítva az élővilágukat. A Fertőt sem most először fenyegeti kiszáradás, a költőmadarak egy része már most is elkerüli a tavat a táplálékhiány miatt.

A bajok részben – a klímaváltozással összefüggésben – abból fakadnak, hogy egyre kevesebb a csapadék, ráadásul változik a megoszlása. Télen kevesebb, nyáron több eső hull, viszont a meleg időszakban gyorsabban elpárolog az esővíz, és nem lehet összegyűjteni. Emellett a mezőgazdasági művelés miatt csökken a talajvíz szintje. Nem előnyös az sem, hogy a környéken főleg cukorrépát, kukoricát és napraforgót termesztenek, ami nagyon vízigényes – részletezi a nepszava.hu a Fertő tó jelenlegi állapotának hátterét.

Nádas a Fertő–Hanság Nemzeti Parkban, a 2001 óta UNESCO világörökségi védelem alatt álló Fertő kultúrtáji területen Fotó: MTI Fotó/Nyikos Péter

A környezetvédők szerint azonban még a valós veszélyek fennállása ellenére sem volna elfogadható megoldás a Duna vizével pótolni a tó vizét. Az osztrák hatóságok ugyanis a Mosoni-Duna vizével igyekeznének megmenteni a kiszáradástól a Fertőt. Ám a folyó vizének kémiai összetétele más, mint a tóé, így a Duna vizének átvezetése beláthatatlan környezeti következményeket okozhat.

A magyar oldalon már van egy 9 kilométer hosszú csatorna, azt toldanák meg további 12 kilométerrel – ismerteti a nepszava.hu a terveket. Magyar részről már kiírták a közbeszerzést. A munkálatok legkorábban jövőre kezdődhetnek, és 2024-ben fejeződhetnek be.

Neked ajánljuk
Hetven éve nem volt ilyen alacsony a Pó vízszintje A Puli Holdi Vízszimatoló meggyőzte a NASA szakembereit Ellenőrizték a zalai természetes vízi fürdőhelyeket: mindenhol jó a vízminőség A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában
Tovább a forrásra: nepszava.hu
Vissza
Hírfolyam