2022. június 25., Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A hurrikánból trópusi viharrá „szelídült” Ida miatt hirdettek szükségállapotot New Yorkban és New Jersey-ben

A 2021. szeptember 2-i, csütörtöki hírek szerint legalább 9 ember vesztette életét New Yorkban és New Jersey-ben a rendkívüli időjárás okozta villámárvizek miatt. Az Ida nevű hurrikán ugyan már trópusi viharrá szelídült, mire elérte az USA északkeleti részét, de így is tornádó erejű széllel és özönvízszerű esőzéssel érkezett.

New Yorkban utakat és épületeket árasztott el a víz, amely betört a metróállomásokra és az alagutakba is. Lezárták a metróvonalakat, a segélyjárműveken kívül minden járművet kitiltottak az utakról, a hatóságok az embereket is felszólították rá, hogy ne menjenek ki az utcára. Több vonatot és repülőjáratot is töröltek. Bill de Blasio, New York polgármestere úgy fogalmazott, hogy soha nem látott vihar tombol, és „brutális áradások” miatt „veszélyes körülmények” vannak az utakon – adta hírül a 444.hu. A BBC tudósítása szerint New Yorkban legalább 7 ember halt meg a rendkívüli időjárás miatt, néhányukat a pincében ejtette csapdába az áradás.

Nézők menekülnek a felhőszakadás elől az amerikai nemzetközi teniszbajnokság helyszínén, a New York-i Flushing Meadowsban 2021. szeptember 1-jén Fotó: MTI/EPA/Justin Lane

New York mellett New Jersey államban is szükségállapotot hirdettek – tette hozzá a 444.hu. New Jersey-ben legalább egy halálos áldozata volt az Idának. Passiac városában a helyi polgármester szerint egy hetvenes éveiben járó férfit a kocsijában sodort el a víz, így vesztette életét – áll a BBC riportjában. A 444.hu arról is beszámolt, hogy Mullica Hillben egy tornádó legalább kilenc házat pusztított el, Kearnyben pedig egy posta teteje omlott össze, az épületben valószínűleg emberek is voltak. Egyelőre nem tudni, hány sérült van összesen, az áldozatok száma is emelkedhet.

Az akkor még négyes erejű Ida hurrikán Louisiana állam partjainál érte el az Amerikai Egyesült Államokat 2021. augusztus 29-én, vasárnap délután. Ahogy erről korábban beszámoltunk, az államot a Fehér Ház katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánította – 16 évvel a Katrina után újra.

Golfautóval menekülnek az emberek az áradás miatt a New York-i Flushing Meadowsban 2021. szeptember 1-jén Fotó: MTI/EPA/Justin Lane

A globális felmelegedés növeli az extrém csapadékesemények előfordulásának valószínűségét – állapította meg a BBC a riportban.

A világ az ipari forradalmat megelőző időszakhoz képest már körülbelül 1,2 Celsius-fokkal lett melegebb. Az ember okozta éghajlatváltozás ellen azzal lehetne csak védekezni, ha a kormányok jelentősen visszavágnák a károsanyag-kibocsátásukat.

Neked ajánljuk
Ennyire heves vihar még soha nem csapott le ilyen korán Jégeső és heves szél tette igazán súlyossá a szerdai vihart Ismét erős hurrikánszezonra számíthat az Egyesült Államok A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam