2021. szeptember 24., Gellért, Mercédesz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az évszázad végére akár 120-170 centiméterrel is emelkedhet a vízszint Velencében

2100 távolinak tűnik, de jobban belegondolva, ha az emberiség nem csökkenti szén-dioxid-kibocsátását radikálisan, akkor akár már a következő évtizedekben több mint egyméteres vízszintemelkedéssel kellhet megküzdenie a velenceieknek, amire minél sürgősebben fel kellene készülnie a városvezetésnek.

A legfrissebb tudományos modellek szerint magas kibocsátás mellett a MoSE gátrendszert például 2075-től már szinte mindig zárva kell majd tartani, hogy megvédje a várost a víztől.

Csakhogy ezt az utóbbit nem javasolják a kutatók, ugyanis Velence elszigetelése a nyílt vizektől megváltoztatná a lagúnák ökoszisztémáját, ezáltal rombolná az élővilágot, és gazdasági károkat is okozna. A tudományos modellek felállítása azonban éppen azt a célt szolgálja, hogy a kormánynak és a velencei városvezetőknek legyen idejük és lehetőségük felkészülni a változásokra.

2020. december 8-án dagály öntötte el Velencét. A MoSE zsiliprendszert nem hozták működésbe, mert nem számítottak rá, hogy hirtelen rosszabbra fordul az időjárás Fotó: MTI/EPA/ANSA/Carla Simonelli

Legutóbb velencei (Ca' Foscari) és leccei (Università del Salento) egyetemek végeztek az Olasz Tengerkutató Intézet (CNR-Ismar) együttműködésével nagyszabású kutatást, amelyben különböző forgatókönyveket vizsgáltak. Az eredményeiket a Natural Hazards and Earth System Sciences című tudományos folyóiratban publikálták, és ők jutottak arra, hogy ha nem lassul le jelentős mértekben a klímaváltozás, 120 centiméteres vízszintemelkedés is bekövetkezhet 2100-ra, de szélsőséges esetben akár a 170 centimétert is elérheti a szintemelkedés – adta hírül a telex.hu az MTI közleménye alapján.

A tudósok a modellek nyilvánosság elé tárásával egy időben arra is figyelmeztettek, hogy a velencei döntéshozóknak sürgősen figyelembe kell venni a vízszint várható emelkedését a várostervezésben. A MoSE rendszer tehát megfelelő előrejelzés esetén megóvhatja a lagúnát és a kulturális örökséget egy-egy magas dagálytól vagy áradástól, ahogyan az elmúlt másfél-két évben néhányszor tette is, de nem lehet csak gátakra vagy falakra alapozni a védekezést, mert az könnyen visszaüthet.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás növeli a súlyos aszályok gyakoriságát Európában A Balti-tenger vize melegszik, téli jégborítottsága egyre csökken A koronavírus-járvány nem lassította le a klímaváltozás előrehaladását Mekkora rizikóval járnak a mindennapi használati tárgyaink? Élet a Nagy-korallzátonyon – Tavasz (természetfilm)
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam