2022. június 25., Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre komolyabban fenyegeti a vízhiány a chilei rézkitermelést

Chile biztosítja a globális rézkínálat több mint egynegyedét, a világ egyik legszárazabb, legsivatagosabb területén azonban egyre súlyosabb gondot okoz a vízhiány. A bányavállalatok vízfelhasználása miatt fokozódik a felháborodás az országban, amit a chilei kormány is egyre komolyabban vesz.

Augusztusban a világ egyik legnagyobb bányacégének számító BHP Groupnak három hónapra meg is tiltották Chilében a talajvíz szivattyúzását, míg egy másik chilei vállalat, az Antofagasta jelezte, hogy ugyancsak a vízkorlátozások miatt a korábban vártnál gyengébb lehet az idei kitermelése – írta meg az origo.hu a Mining.com beszámolója alapján.

A rézbányák vízfelhasználásnak problémája nem új jelenség. A száraz, sivatagos területen a vízhiányt korábban úgy kezelték a bányavállalatok, hogy a talaj alatti rétegekből szivattyúztak vizet a helyi közösségek kárára. Mára a globális felmelegedés miatti évtizedes aszály hatására a sivatagos terület megnőtt, a bányák vízhasználata pedig még élesebb megvilágításba került.

Valle de la Luna, azaz a Hold völgye az Atacama-sivatagban, a világ egyik legszárazabb vidékén, Chilében. Ebben a sivatagban működnek azok a rézbányák, amelyek a világ réztermelésének több mint negyedét adják Fotó: Jared Verdi fotója az Unplash-en

Az iparági szereplők emiatt elkezdtek átállni tengervízre, terveik szerint 2031-re már a tengervíz adná a bányák által felhasznált vízmennyiség majdnem felét.

A lakosság felháborodása miatt viszont a kormány már belefogott egy törvényjavaslat kidolgozásába, amely megreformálná a vízgazdálkodást.

Ha a chilei vízhiány miatt kevesebb réz kerül majd a világpiacra, az a teljes világgazdaságra kihathat,

mivel ezt a fémet sok iparágban hasznosítják alapanyagként.

Neked ajánljuk
A Nagy-sóstó kiszáradása mérgezővé teheti Salt Lake City levegőjét Hetven éve nem volt ilyen alacsony a Pó vízszintje Egyszerű és nagyszerű indiai példa az esővíz megőrzésére (videó) A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam