2022. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Balti-tenger vize melegszik, téli jégborítottsága egyre csökken

A Baltic Earth tudományos hálózat és a HELCOM néven is ismert Baltic Marine Environment Protection Commission kormányközi szervezet a térség száz szakértőjének részvételével állította össze az első balti-tengeri klímaváltozási jelentést, amelyet mostantól 7 évente frissíteni fognak.

A dokumentum szerint átlagos teleken sokfelé jégmentes lehet a Balti-tenger az évszázad végére. A balti-tengeri jég változásait 1750 óta vizsgálják, 1985 és 2015 között pedig évtizedenként 10 százalékos jégfogyást figyeltek meg a tenger sok területén – írja az MTI.

A döntéshozóknak és a nagyközönségnek készült balti-tengeri klímaváltozási jelentés (Baltic Sea Climate Change Fact Sheet) a legfrissebb tudományos eredményeket összegzi azt illetően, hogyan befolyásolja jelenleg a Balti-tengert a klímaváltozás, és mire lehet számítani a jövőben – magyarázta Markus Meier professzor, a Balti-tengeri Leibniz Kutatóintézet (Leibniz-Institute for Baltic Sea Research) munkatársa, a jelentés koordinátora.

Naplemente Lettországban, a Balti-tenger partján, Ainaziban Fotó: MTI/EPA/Toms Kalnins

A jelentés bemutatja a melegedő tengervíz, az emelkedő vízszint és a csökkenő jégtömeg ökoszisztémákra és a tengeri élővilágra gyakorolt hatásait. Ezek a tényezők ugyanis befolyásolják a hajózást, a halászatot, valamint a vízi állattenyésztést és növénytermesztést, vagyis az akvakultúrát is – részletezi az MTI.

A Baltic Earth nemzetközi tudományos hálózat a balti térség klímáját, környezetét és az emberi tevékenység hatásait kutatja. A HELCOM kormányközi szervezet tagja a Balti-tenger partján fekvő kilenc ország mellett az Európai Unió. A szervezetet 1974-ben alapították, hogy a Balti-tengert a szennyezés minden formájától megvédjék.

Neked ajánljuk
Rossz hír azoknak, akik fehér karácsonyról álmodnak Hatodik éve dől meg a melegrekord a világ óceánjaiban 17 és fél percen át 70 millió Celsius-fokon működött a kínaiak fúziós reaktora A Stellantis mostantól csak elektromos hajtással kínálja a kisbuszait és nagy autóit Óriási jéghalkolóniára bukkantak a Weddell-tengerben (videóval)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam