2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az Atlanti-óceán fölött tombol, később több helyen heves esőzéseket, vihardagályt okozhat a Larry hurrikán

Az Atlanti-óceán felett kialakult, Larry névre keresztelt ciklon jelenleg 3-as erősségű a Saffir–Simpson-féle hurrikánskálán. Az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont előrejelzései szerint a Larry Bermudát és Új-Fundland partjait is érinteni fogja, később pedig extratrópusi ciklonként Nyugat-Európát is elérheti.

Az Atlanti-óceán felett tomboló vihar szeptember 9-én, csütörtökön érheti el a Bermuda szigetcsoportot, amely felett kiadós esőzéssel és akár 120 kilométer per óra feletti erősségű széllökésekkel vonulhat át.

Péntekről szombatra virradó éjjel Új-Fundland partjaihoz érhet a Larry, ahol szintén viharos széllökéseket, valamint heves esőzéseket okozhat. A trópusi ciklon hatására vihardagály is kialakulhat ezeken a partvidékeken. 

A jelenlegi számítások szerint a Larry nem fog behatolni az észak-amerikai kontinens szárazföldi területeinek belsejébe – hangsúlyozza az idokep.hu. Viszont a mérsékelt övbe érve extratrópusi ciklonként Nyugat-Európát is elérheti – teszi hozzá a meteorológiai szakportál.

A Larry hurrikán az Atlanti-óceán felett Fotó: Facebook.com/NOAA NWS National Hurricane Center

Az egyelőre az Atlanti-óceán felett vonuló Larryről látványos műholdfelvételeket adott közre az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont (NOAA NWS National Hurricane Center) a Facebook-oldalán. A fenti képen például kivehető a hurrikán klasszikus szerkezete, valamint a szeme is.

Az idokep.hu cikkében további képek is láthatók az új hurrikánról.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: idokep.hu
Vissza
Hírfolyam