2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az Atlanti-óceán fölött tombol, később több helyen heves esőzéseket, vihardagályt okozhat a Larry hurrikán

Az Atlanti-óceán felett kialakult, Larry névre keresztelt ciklon jelenleg 3-as erősségű a Saffir–Simpson-féle hurrikánskálán. Az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont előrejelzései szerint a Larry Bermudát és Új-Fundland partjait is érinteni fogja, később pedig extratrópusi ciklonként Nyugat-Európát is elérheti.

Az Atlanti-óceán felett tomboló vihar szeptember 9-én, csütörtökön érheti el a Bermuda szigetcsoportot, amely felett kiadós esőzéssel és akár 120 kilométer per óra feletti erősségű széllökésekkel vonulhat át.

Péntekről szombatra virradó éjjel Új-Fundland partjaihoz érhet a Larry, ahol szintén viharos széllökéseket, valamint heves esőzéseket okozhat. A trópusi ciklon hatására vihardagály is kialakulhat ezeken a partvidékeken. 

A jelenlegi számítások szerint a Larry nem fog behatolni az észak-amerikai kontinens szárazföldi területeinek belsejébe – hangsúlyozza az idokep.hu. Viszont a mérsékelt övbe érve extratrópusi ciklonként Nyugat-Európát is elérheti – teszi hozzá a meteorológiai szakportál.

A Larry hurrikán az Atlanti-óceán felett Fotó: Facebook.com/NOAA NWS National Hurricane Center

Az egyelőre az Atlanti-óceán felett vonuló Larryről látványos műholdfelvételeket adott közre az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont (NOAA NWS National Hurricane Center) a Facebook-oldalán. A fenti képen például kivehető a hurrikán klasszikus szerkezete, valamint a szeme is.

Az idokep.hu cikkében további képek is láthatók az új hurrikánról.

Neked ajánljuk
Térképen 2021 természeti katasztrófái, közöttük rengeteg az árvíz és a földcsuszamlás Az áfonya maga az egészség Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny Tavaszra új életre kelnek a Kis-Sárrét vizesélőhelyei
Tovább a forrásra: idokep.hu
Vissza
Hírfolyam