2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Árnyékban megbújó jégfoltokká olvadhatnak a Pireneusok gleccserei

A Spanyolország és Franciaország természetes határán húzódó Pireneusokban három gleccser tűnt el vagy vált mozdulatlan jégsávvá 2011 óta. Spanyol kutatók szerint két évtizeden belül jégfoltokká olvadhatnak a Pireneusok gleccserei a klímaváltozás miatt. Sok helyütt a jég már visszavonult a hegyvonulatok árnyékába.

A fennmaradó kéttucatnyi gleccserből 17 esetében átlagosan 6,3 méterrel csökkent a jég vastagsága. A gleccserek tömege pedig átlagosan 23 százalékkal csökkent egy évtized alatt a Geophysical Research Letters című tudományos lapban publikált tanulmány szerint – írja cikkében az origo.hu hírportál.

A spanyol nemzeti kutatóintézethez (CSIC) tartozó Pireneusi Ökológiai Intézet (IPE) kutatói magas felbontású műholdképeket és 2011-es repülőutak során készített felvételeket használtak a jégtömeg változásának feltérképezéséhez. Ezeket hasonlították össze a terepmunkájuk során gyűjtött adatokkal, valamint a hegyvonulatról drónok segítségével készített háromdimenziós modellekkel.

A szakértők szerint a klímaváltozás okolható a gleccserek fogyatkozásáért. A jégtömeg csökkenésének éves mértéke nem lassul az 1980-as évek óta.

A Pireneusok felett 2008-ban Fotó: MTI Zrt./Bizományosi/Lehotka László

A négy legnagyobb gleccser eltűnése sokkal egyenletesebben zajlik, mint a kisebbeké. Sok esetben a jég már visszavonult az évszázadok alatt az erózió által formált hegyvonulatok árnyékába.

„Biztosan állíthatjuk, hogy a Pireneusok gleccserei nagy veszélyben vannak, és két évtizeden belül jégfoltokká zsugorodhatnak” 

– hangsúlyozták a tudósok az origo.hu szerint. Mindez a biodiverzitásra is hatással lesz, szerepet játszhat a hőhullámok kialakulásában, és vízhiányt okozhat.

A tanulmány teljes szövege ide kattintva olvasható.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam