2021. szeptember 28., Vencel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A hűvösebb augusztusnak köszönhetően kevésbé olvadt meg a jég az Északi-sark körül

A hűvösebb időnek hála az elmúlt 20 év második legkisebb jégtömeg-veszteségét szenvedte el az Északi-sark körüli jégtakaró augusztusban. A hónap végére mintegy 5,1 millió négyzet-kilométeresre fogyott a tengeri jég. Ez 1 millió négyzetkilométerrel több, mint tavaly.

Ugyanakkor 1,5 millió négyzetkilométerrel kevesebb az 1981–2010-es átlagnál.

Utoljára 2018 augusztusának végén volt a mostanihoz hasonló mértékű a tengeri jég kiterjedése, a legnagyobb veszteséget pedig 2012-ben regisztrálták.

Az Alfred Wegener Intézet által 2011. október 6-án közreadott, dátum nélküli légi felvételen a Polarstern kutatóhajó halad a Sarki-tengeren. Az Északi-sark közelében a korábban vastag, többéves jégtakaró helyett legtöbb helyen már akkor is csak vékony, egyéves darabok voltak találhatók Fotó: MTI/EPA/Alfred Wegener Intézet/Stefan Hendriks

Alaszka és Kanada környékén a hidegebb időnek köszönhetően lassult le jelentősen az olvadás, ugyanakkor a jégtakaró több helyen is vékonyabb, sérülékenyebb az átlagosnál – hangsúlyozza az idokep.hu meteorológiai szakportál.

Az olvadási szezon március végén kezdődik, és szeptemberig tart, ekkor éri el az Északi-sark körüli tengeri jég a legkisebb kiterjedését.

Neked ajánljuk
A NASA kutatója aggasztó felvételeket készített Grönland gleccsereiről Idén már nem olvad tovább az északi-sarki jég A Balti-tenger vize melegszik, téli jégborítottsága egyre csökken Nádirigókat tanulmányozhatunk Tiszakécskén Saját napot kapott az évben az ökológiai gazdálkodás
Tovább a forrásra: idokep.hu
Vissza
Hírfolyam