2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mégis vizsgálatot jelentett be a fukusimai atomerőműnél a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség

A japán kormány 2021 áprilisában döntött úgy, hogy a fukusimai atomerőmű hűtésére használt vizet kezelés után – a helybeliek és a szomszédos országok aggodalmai ellenére is – a tengerbe engedi. Korábban a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, ezen belül Rafael Grossi, a főigazgató is támogatta a tervet.

Szeptember 9-én, csütörtökön az MTI közleménye szerint azonban azt jelentette be a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ), hogy 2021 decemberében mégis szakértői csoportot küld Japánba a terv felülvizsgálata céljából.

Japánban 2011. március 11-én a 9,1-es erősségű földrengés és az általa kiváltott szökőár következtében több mint 18 ezer ember életét vesztette vagy eltűnt. A természeti katasztrófában súlyosan megsérült a Fukusima–1 atomerőmű Okumában Fotó: MTI/EPA/Majama Kimimasza

„Az ügynökség határozottan elkötelezte magát annak szavatolása iránt, hogy a felülvizsgálat átfogó és objektív legyen, s hogy annak eredményei eljussanak a nemzetközi közösséghez” – mondta egy online sajtótájékoztatón Lydie Evrard, a NAÜ nukleáris védelemért és biztonságért felelős osztályának vezetője.

A csoportba 11 ország küld szakértőket, köztük Kína és Dél-Korea is – tette hozzá Evrard.

Neked ajánljuk
Szokatlanul heves havazás miatt adtak ki figyelmeztetést Tokió teljes területére Japán kitart a sérült fukusimai atomerőmű hűtővízének tengerbe engedése mellett A második elektromos koncepcióautóját mutatta be a Sony a CES-en Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam