2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Texasban és Louisianában okozhat heves esőzést és áradásokat Nicholas

Alig több mint 2 héttel azután, hogy az Ida nevű hurrikán Louisiana állam partjainál elérte az Egyesült Államokat, és hatalmas károkat okozott, most partot ért a Nicholas nevű trópusi vihar is, amely a szárazföldre lépve erősödött hurrikánná – adta hírül az amerikai sajtó szeptember 14-én, kedden hajnalban.

A BBC tudósítása szerint a hurrikán heves esőzéseket – akár 20 centi csapadékot – és áradásokat hozhat két amerikai államban, Texasban és ismét Louisianában – írta meg a telex.hu. Utóbbi államban Joe Biden amerikai elnök azonnal szükségállapotot rendelt el, valamint támogatásáról biztosította a lakókat.

A 2 milliós Houston polgármestere, Sylvester Turner arra szólította fel Texas állam lakosságát, hogy vegyék komolyan az előzetes figyelmeztetéseket, ugyanis villámáradások és 120 kilométer per órás széllökések fenyegetnek.

Több repülőjáratot már töröltek, sok iskola már kedden sem nyitott ki, még oltópontokat is bezártak.

Légi felvétel az elárasztott Lafitte településről Louisiana államban 2021. szeptember 1-jén, három nappal az előző hurrikán, az Ida elvonulása után Fotó: MTI/AP/Gerald Herbert

Louisianában az Ida hurrikán idején egymillióan maradtak áram nélkül, voltak olyan térségek, ahol napokig nem tudták helyreállítani a szolgáltatást. A Nicholasszal kapcsolatban a BBC szerint a PowerOutage.us portál már kedd délelőttig 500 ezer áramkimaradást jelzett. 

Az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont (National Hurricane Center, NHC) friss előrejelzése szerint

a Nicholas lassan vonul a szárazföld belsőbb területei felé, miközben veszít erejéből is,

de az NHC a teljes amerikai meteorológiai szolgálattal (National Weather Service, NWS) egyetértésben még így is életveszélyes helyzetre figyelmeztetett.

Neked ajánljuk
Az emberi tevékenység növelheti a szélsőséges csapadékesemények gyakoriságát A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában Nyolcmillió ausztráltól kérik: kapcsolják le a villanyt Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam