2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás növeli a súlyos aszályok gyakoriságát Európában

A klímaváltozás – amelyet kutatók szerint már inkább „klímakrízisnek” illene nevezni – máris drasztikusan fejti ki negatív hatásait. A müncheni Ludwig Maximilians Egyetem új kutatása szerint Európában 2003-ban, 2010-ben és 2018-ban is súlyos társadalmi, gazdasági és környezeti károkat okozott az éghajlat átalakulása.

„Európában a nyári aszályok gyakoribbá válását lehet tapasztalni. Egyértelmű jelei vannak annak, hogy az aszályos időszakok egyre sűrűbben, hosszabban és intenzívebben jelentkeznek” – idézi a hazipatika.com a Ludwig-Maximilians-Universität München (LMU) kutatását szemléző newswise.com hírportál cikkét. Az aszályok hatása rendkívül összetett, nemcsak meteorológiai, hidrológiai, mezőgazdasági, hanem társadalmi-gazdasági vagy egészségügyi következményekkel is számolni kell.

A tudósok szerint 2080 és 2099 között Európában egyre gyakrabban jelentkeznek majd súlyos nyári aszályok. Ezzel párhuzamosan a téli csapadékhiányos időszakok száma csökkenni fog a legtöbb országban.

Nyáron kevesebb eső lesz, télen pedig több.

Teljesen kiszáradt a Var folyó medre a dél-franciaországi Carrosban 2021 augusztusában Fotó: MTI/EPA/Sebastien Nogier

A klímakutatók nyolc régióra osztották Európát: Alpok, Brit-szigetek, Ibériai-félsziget, Földközi-tenger térsége, Franciaország, Kelet-Európa, Közép-Európa és Skandinávia.

Az éghajlati adatok elemzése azt mutatta, hogy a várakozásokkal ellentétben minden régióban fokozódik az aszályveszély.

A kutatók szerint Közép-Európában akár 25 százalékkal nőhet a súlyos nyári aszályok kockázata. Európában az Ibériai-félsziget válhat a legszárazabbá, itt akár 90 százalékos valószínűséggel alakul ki majd csapadékhiány. A katasztrófákat kizárólag a globális felmelegedés mérséklésével lehet enyhíteni.

Neked ajánljuk
Hosszabb és gyakoribb aszályokra, ivóvízhiányra figyelmeztetett az ENSZ Törékeny világunk aprócska béka egy száraz tó fenekén Mekkora gazdasági lemondással járna a hatékonyabb klímavédelem? A növények napján különleges programokkal várja a látogatókat a szegedi egyetemi füvészkert Izgalmas programokkal készül a Zöld hétre az egri egyetem
Tovább a forrásra: hazipatika.com
Vissza
Hírfolyam