2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Larry hurrikán okolható a szokatlan grönlandi hóviharért

Bár Lauren Andrews, a NASA glaciológusa szerint rendkívül ritkák Grönlandon az ehhez hasonló időjárási jelenségek, a Larry hurrikán már poszttrópusi viharrá szelídülve mégis elérte a szigetet, és heves hóvihart okozott, helyenként másfél métert is meghaladó csapadékkal és erős széllökésekkel.

Az Atlanti-óceán felett kialakult, Larry névre keresztelt ciklon jelenleg 3-as erősségű a Saffir–Simpson-féle hurrikánskálán. Az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont előrejelzései szerint a Larry Bermudát és Új-Fundland partjait is érinteni fogja, később pedig extratrópusi ciklonként Nyugat-Európát is elérheti – írtuk korábban, még Larry útjának kezdetén.

A visszatekintő értékelés szerint a Larry a Zöld-foki-szigeteket elhagyva szeptember 2-án erősödött hurrikánná, majd rövid idő alatt elérte a 3-as erősséget. Ezt követően északnyugat felé haladva, a nyílt óceánon folytatta útját, miközben egyre inkább veszített erejéből. Új-Fundlandot azonban még 1-es kategóriájú hurrikánként érte el szeptember 11-én – összegezte a hurrikán útját az idokep.hu meteorológiai portál a NASA Earth Observatory cikke alapján.

Ezek után Larry már poszttrópusi viharként érkezett Grönland déli, délkeleti partvidékéhez szeptember 12-én. Itt heves hóvihart okozott, 145 kilométer per órát meghaladó széllökésekkel és kiadós havazással.

A Larry poszttrópusi vihar Grönland délkeleti partjainak közelben a NASA szeptember 13-i műholdképén Forrás: NASA/NASA Worldview

Lauren Andrews, a NASA globális modellezéssel és adatasszimilációval foglalkozó irodájának (Global Modeling and Assimilation Office, GMAO) glaciológusa szerint

azért ritkák az ilyen jellegű viharok Grönlandon, mivel a hurrikánok többsége hamarabb szétesik, minthogy elérné a szigetet. Akadnak azonban a szabály alól kivételek, Larryn kívül ilyen volt 2007-ben a Noel és 2010-ben az Igor hurrikán.

A 2021-es olvadási időszakban három nagy olvadási esemény is csökkentette a grönlandi jég mennyiségét. A most érkezett nagy mennyiségű hó talán kiegyenlítheti az olvadási események hatásait. Pontos képet azonban csak a műholdas adatok teljes feldolgozása után kaphatnak majd a tudósok a grönlandi jégtakaró tömegmérlegéről. 

Neked ajánljuk
Törölték az Idát az atlanti-óceáni hurrikánnevek listájáról A Puli Holdi Vízszimatoló meggyőzte a NASA szakembereit A Mars megismerése segíthet megfejteni a földi viharok működését A növények napján különleges programokkal várja a látogatókat a szegedi egyetemi füvészkert Izgalmas programokkal készül a Zöld hétre az egri egyetem
Tovább a forrásra: idokep.hu
Vissza
Hírfolyam