2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az óceánok állapota romlik, ami kihat a halászatra, az időjárásra és a partvonalakra is

A világ óceánjainak állapota egyre romlik – állapította meg a Copernicus tengeri környezeti megfigyelőszolgálat által az Európai Bizottság megbízásából készített éves jelentés, amelyen 150 tudós dolgozott, és amely a jég olvadására, a tengerszint globális emelkedésére és számos faj populációinak zsugorodására figyelmeztet.

A Copernicus Marine Service szerint a világ óceánjainak felmelegedése és a szárazföldi jég olvadása miatt a Földközi-tenger szintje évente 2,5 milliméterrel emelkedik, míg a világ tengereinek szintemelkedése évente akár a 3,1 millimétert is eléri – írja a jelentést bemutató origo.hu.

Az óceánok vizének melegedése miatt számos tengeri faj hűvösebb vizek felé vándorol, illetve számos faj populációi zsugorodnak.

Ember és óceán: a koronavírus-járvány miatt lezárt óceánparton sétál egy férfi a Maryland állambeli Ocean Cityben 2020. április 22-én Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

A sarkvidéki tengeri jég folyamatosan csökken, 1979 óta évtizedenként 12,89 százalékkal, a legalacsonyabb szintet az elmúlt két évben jegyezték.

Ha az Északi-sarkvidék tengeri jege tovább olvad, az hozzájárulhat a helyi felmelegedéshez, a sarkvidéki partok eróziójához és a globális időjárás megváltozásához is. Az északi-tengeri hő- és hideghullámok a halászatra is hatással vannak 

– hangsúlyozza a hírportál az Ocean State Report című jelentés ötödik kiadása alapján.

A Copernicus program célja a szárazföld, az óceánok és a légkör állapotának, illetve az éghajlat változásának és a változás következményeinek megfigyelése. Ennek érdekében műholdas és a Földön végzett méréseket végeznek a kutatók. A program gazdája az Európai Unió.

A jelentés ötödik kiadásának összefoglalója ide kattintva elolvasható angol nyelven.

Neked ajánljuk
Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Wellingtont és Aucklandet is veszélyezteti az emelkedő tengerszint Innovációval az északi tájak energetikai átállásáért Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam