2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Aszály a vízgyűjtőn: meg kellett kezdeni a Ráckevei-(Soroksári-)Duna-ág vízpótlását

Szeptemberben a sokéves átlagos csapadékmennyiség 35 százaléka hullott csak a Duna vízgyűjtő területein, és a meteorológusok szerint a következő napokban sem várható nagy eső. A folyó alacsony vízállása miatt szombaton megkezdték a vízpótlást, közölte a napi.hu szerint az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

A 200 centiméternél alacsonyabb Budapesten mért dunai vízszint miatt a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság szombaton elindította a Ráckevei-(Soroksári-)Duna-ág szivattyús vízpótlását.

Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint a száraz időjárás miatt további apadás várható. A hét elején már csak 150 centis volt a Duna Budapesten. A vízállásjelentést és -előrejelzést itt lehet követni.

Hosszú expozíciós idővel készült felvétel a Duna fővárosi szakaszáról a Margitsziget alacsony vízállásnál járható déli szigetcsúcsánál, a Margit hídnál 2019. október 1-jén Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A Dunán az eddigi legalacsonyabb vízszintet 2018. október 25-én mérték, akkor 33 centimétert mutatott a Vigadó téri vízmérce. Abban az évben július 1-je és november 30-a között 145 napon át volt 200 centiméter alatti a vízállás.

Amint jelentősebb mennyiségű csapadék érkezik, és a Vigadó téri vízmércén újra 200 centiméternél magasabb vízállás mérhető, ismét biztosított lesz majd a gravitációs vízpótlás a Kvassay-zsilipen keresztül – fűzte hozzá az Országos Vízügyi Főigazgatóság az idézett közleményében.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése alapján a meleg napsütéses hétvége után, a hét elején is csak szórványosan lehetnek záporok – hangsúlyozta a napi.hu.

Neked ajánljuk
A Puli Holdi Vízszimatoló meggyőzte a NASA szakembereit Az utolsó két megyében is megszűnik a tűzgyújtási tilalom HajószezON: pénteken indul a körjárat a Dunán A növények napján különleges programokkal várja a látogatókat a szegedi egyetemi füvészkert Izgalmas programokkal készül a Zöld hétre az egri egyetem
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam