2021. október 19., Nándor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az Adriai-tenger védelme elengedhetetlen a horvát társadalom fenntartható fejlődéséhez

Nyilvános felhívásban szólították meg a helyi parlamentet és a kormányt horvát tudósok: arra kérték a döntéshozókat, hogy fogadjanak el cselekvési tervet, állítsanak fel a tenger állapotát monitorozó tudományos tanácsadó testületet, és hozzanak konkrét intézkedéseket az Adriai-tenger védelmében.

A tudósok szerint hiába folyik évek óta az Adriai-tenger kutatása, mégis hiány van az olyan rendszerszintű, több tudományágat összefogó, átfogó vizsgálatokból, amelyek magyarázatot találnának a vágtázó változásokra. Pedig ezek a változások visszafordíthatatlanok, és hatásaik szerteágazóak – derül ki a 444.hu hírportál cikkéből.

  • Az Adriai-tenger hőmérsékletének emelkedése a tengerszint és a sótartalom növekedéséhez vezet, valamint fokozott rétegződést eredményez. Mindez közvetlen hatással van a tengeri áramlatok körforgására és a viharhullámok támadására is.
  • Egyre több nem őshonos faj jelenik meg, például trópusi halak, algák, baktériumok és kocsonyás organizmusok. Sok az invazív faj, ezek gyakran mérgezőek is. Csökken a biológiai sokféleség, egyre gyakoribb a fitoplankton-virágzás és a medúzák tömeges rajzása. Mindez negatívan hat a turizmusra is.
  • A turizmus, az intenzív mezőgazdasági termelés és a part menti építkezések miatt egyre több szennyvíz, műanyag- és egyéb hulladék jut a vízbe. A káros anyagok a táplálékláncon keresztül halmozódnak fel a tengeri élőlényekben, a tengeri szemét pedig egyre nagyobb fenyegetést jelent az élővilág minőségére és az emberek egészségére. 
Vitorlás hajók az Adriai-tengeren a horvátországi Murter sziget közelében Fotó: MTI Fotó/Bugány János

Tehát az ember okozta klímaváltozás mellett sok más emberi tevékenység, például a turizmus, az építkezések vagy a mezőgazdaság is nagy nyomással van a tengerre.

A felhívást jegyző tudósok hangsúlyozzák, hogy az Adriai-tenger védelme elengedhetetlen a horvát társadalom fenntartható fejlődéséhez – emeli ki a 444.hu az MTI közleménye alapján.

Neked ajánljuk
A klímaváltozással megnőtt a meteorológiai tevékenység jelentősége Hol a helyük a kiürült patronoknak? Másfél milliárd dollárt költ fenntartható szolgáltatásainak fejlesztésére a KPMG A tengerfenék makraméba öltött szépsége Fából készült felhőkarcoló magasodik egy svéd város fölé
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam