2021. október 19., Nándor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kísérleti vízpótlás: vasárnaptól öt napig a Pátkai-tározóból engednek vizet a Velencei-tóba

Többnapos üzempróbát indított el szeptember 26-án, vasárnap a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, hogy megállapítsa, milyen hatással van a Velencei-tó vízminőségére és élővilágára, ha megkezdik a vízpótlást a Pátkai-tározóból – áll az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleményében, melynek tartalmát a hvg.hu ismertette.

A kísérleti üzemre azért van szükség, mert a Pátkai-tározóban tárolt víz klorofilltartalma egyelőre a határérték kétszerese. Az öt napig tartó, állandó ellenőrzés mellett zajló próba alapján tudják eldönteni a szakemberek, hogy a hűvös idő és a víz által megtett több kilométeres út garantálja-e a klorofillértékek csökkenését, és biztosított-e, hogy a víztározóból származó víz minősége nem veszélyezteti a tó állapotát. Csak ebben az esetben lehet ugyanis a tározóból pótolni a tó vizét.

Az OVF munkatársai hónapok óta dolgoznak azon, hogyan javíthatnának a Velencei-tó kritikus vízszintjén, és igyekeznek megtalálni a legoptimálisabb verziót.

Velence és a Velencei-tó a Bence-hegyi kilátóból 2020. január 29-én Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Most tehát öt napon át engednek másodpercenként 350 liter vizet a tóba a tározóból, miközben 3 mérőhelyen naponta vesznek vízmintákat, amelyeket a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság laboratóriumában elemeznek. Amennyiben kedvezőek az eredmények, nem kell megvárni, hogy a klorofillszint a tározóban a határérték alá süllyedjen, hanem meg lehet kezdeni a tó vízpótlását – részletezi az OVF közlése alapján a hvg.hu.

Neked ajánljuk
Egyelőre nem pótolható a pátkai víztározóból a Velencei-tó vize Aszály a vízgyűjtőn: meg kellett kezdeni a Ráckevei-(Soroksári-)Duna-ág vízpótlását Száraz lábbal a Velencei-tó medrében Hol a helyük a kiürült patronoknak? A tengerfenék makraméba öltött szépsége
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam