2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elérte az óceánt a lávafolyam, mérges gázok szállnak

Már az Atlanti-óceánba ömlik La Palma szigetén a lávafolyam. A forró láva és a hideg, sós tengervíz találkozásakor veszélyes anyagok kerülhetnek a levegőbe, így nagyon sok múlt a szélirányon. A sziget lakói legalább ebben szerencsések voltak, bár kutatók szerint az is szerencse, hogy a láva megtalálta az útját a vízig.

Ahogy arról korábban már részletesen beszámoltunk, szeptember 19-én, vasárnap kitört a La Palma szigetén található Cumbre Vieja vulkán. Az idokep.hu cikke szerint a tűzhányó azóta is aktív, folyamatosan lövelli magából a lávát. A szeptember 29-ére virradó éjszaka az izzó lávafolyam elérte az Atlanti-óceánt, és a vízbe ömlött egy meredek sziklafalról.

A Cumbre Vieja tűzhányó lávafolyama beleömlik az Atlanti-óceánba a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek La Palma szigetén 2021. szeptember 29-én Fotó: MTI/AP/Saul Santos

A forró vulkáni kőzet és a sós óceáni víz találkozásakor veszélyes gázok szabadulhatnak fel, savas vegyületek és mikroszkopikus részecskék kerülhetnek a levegőbe, ami súlyosan egészségkárosító lehet. Ez a telex.hu beszámolója szerint meg is történt a Kanári-szigetek térségben, ám szerencsére a súlyosan mérgező gázokat az erős északkeleti szél nem a sziget, hanem a nyílt tenger felé sodorta. Elővigyázatosságból azonban még fenntartják az érintett térségben a mintegy 300 embert érintő kijárási korlátozást.

A videófelvételen látható, ahogyan a Cumbre Vieja vulkánból ömlő láva az Atlanti-óceánba ömlik Forrás: Instituto Geológico y Minero de España/YouTube.com

A telex.hu arról is írt az MTI hírei alapján, hogy az 1000 fokos láva a nagyjából 20 fokos óceánnal találkozva hirtelen megdermedt, megkövesedett, és 500 méter széles kis félszigetet épített a La Palma sziget oldalában. A sziget területe már szeptember 30-ra körülbelül 10 hektárral nőtt.

Szakértők szerint jó jel, hogy a láva megtalálta az útját a vízig, hiszen így valószínűleg nem terül tovább a szigeten. A Cumbre Vieja vulkán szeptember 19-i kitörése óta már így is több száz épületet semmisített meg, és több száz hektárnyi területet emésztett fel La Palma szigetén. Hatezernél is több embert kellett evakuálni – hangsúlyozta az MTI.

Neked ajánljuk
Bizonyos vulkánkitörések nem hűtik, hanem egyenesen melegítik a bolygót Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok Fordulat a Sajó ügyében 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank Gyereknapon nosztalgiavillamos röpít Hűvösvölgybe
Tovább a forrásra: idokep.hu
Vissza
Hírfolyam