2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Özönvízszerű esőzések Ljubljanában

Szlovéniában szeptember 29-én, szerda délután kezdődtek heves esőzések, és késő este a fővárost is elérte a csapadékhullám. A lezúduló víz megbénította a közúti forgalmat, elárasztotta az aluljárókat, és evakuálni kellett egy színházat. 160-szor riasztották a tűzoltókat a katasztrófahelyzet miatt.

Ljubljanában tíz perc alatt 25 milliméter eső esett, összesen pedig 88 milliméter. 250 év alatt legfeljebb egyszer fordul elő, hogy ilyen rövid idő alatt ekkora mennyiségű csapadék zúdul le valahol – idézte Rok Kosan meteorológus szavait a 444.hu hírportál.

Rendkívül heves esőzés árasztotta el Ljubljanát Forrás: World Is Dangerous/YouTube.com

A város aluljáróit, valamint több lakóépület pincéjét és földszintjét is elárasztotta a víz, néhány háznak a teteje is beázott. Több út még csütörtök reggel is le volt zárva. A szlovén nemzeti színházba egy előadás közben tört be az ár. A darabot azonnal leállították, az embereket pedig kimenekítették, ugyanis a rossz állapotban lévő épület összeomlásától lehetett tartani – részletezte az eseményeket a hírportál az MTI híradása alapján.

Belvárosi lakóházak a Ljubljanica folyó partján – a kép 15 évvel ezelőtt készült, szeptember 30-án Fotó: MTI Zrt./Bizományosi/Dr. Makleit László

A viharos erejű széllökések országszerte fákat csavartak ki és háztetőket rongáltak meg. A muravidéki Lendván egy általános iskola pincéjéből kellett kiszivattyúzni a csapadékvizet, Muraszombatban és Laskón házakat öntött el az ár, Cerjében pedig a vasútállomásra dőlt egy fa.

Neked ajánljuk
Nem jön országos, áztató májusi eső Jégeső és heves szél tette igazán súlyossá a szerdai vihart Gyilkos az idei esőszezon Kolumbiában A növények napján különleges programokkal várja a látogatókat a szegedi egyetemi füvészkert Izgalmas programokkal készül a Zöld hétre az egri egyetem
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam